Árvíz: Szigetközben segít a Karitász

A Duna áradása miatt a Katolikus Karitász országszerte mozgósítja önkénteseit, hogy segítsék a védekezést és a mentési munkálatokat. Az országos központ katasztrófa-különítménye Győr-Moson-Sopron megyében, a Szigetközben alakított ki koordinációs központot, hogy a helyszínről irányíthassa a szükséges munkálatokat. Vámosszabadiban a plébánia épületében folyamatosan kiemelt figyelemmel kísérik a Győrújfalu – Dunaszentpál közötti szakasz helyzetét, ahol komoly védekezésre van szükség. Az önkéntesek 4 órás váltott műszakokban dolgoznak egész nap.

A Katolikus Karitász a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntésének értelmében megnyitotta katasztrófaalapját, hogy azonnal bekapcsolódhasson az árvízi védekezési és mentési munkálatokba. A Karitász nagy mennyiségben szállít eszközöket több helyre is: 500 db lapátot, 200 gumicsizmát, emellett 10 000 palack vizet biztosít a gátakon dolgozóknak. A kitelepített családok számára több száz matracot, katonai ágyat és ágyneműt biztosítanak, ezzel is segítve az elszállásolásukat.

Folyamatosan várják önkéntesek jelentkezését, akik a mai naptól legalább a hét végéig részt tudnak venni a védekezésben, főként homokzsákok pakolásában. A Szigetközben várhatóan szombat reggel tetőzik majd a Duna. Önkéntesek az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetnek:

Katolikus Karitász Országos Központ
Tel: +36-1-372-0910
E-mail: office@caritas.org.hu
Szállításukról és ellátásukról a Karitász gondoskodik!

Győrben, a Duna kapu térnél végzett munkálatokhoz szintén várják önkéntesek jelentkezését, a következő telefonszámon: +36-20/320-0790 (Tóth András egyházmegyei Karitász-referens).

Kérjük, támogassák a Nemzeti Összefogás Vonalát! Giró-Szász András kormányszóvivő és Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár bejelentette: péntek éjféltől él a 1357-es telefonszámon a Nemzeti Összefogás Vonala. Hívjon, hogy segíthessünk!

Képeink a péntek délelőtti helyzetet tükrözik.

Katolikus Karitász / Győri Egyházmegye / Origo.hu