Máriagyűdön találkoztak a karitászigazgatók

Ismét a Pécsi Egyházmegye adott otthont a karitászigazgatók évnyitó szakmai értekezletének január 15-én és 16-án. A Katolikus Karitász országos központjának vezetősége mellett tizenhat magyarországi egyházmegye karitászigazgatója vett részt a máriagyűdi évnyitó találkozón.

A máriagyűdi Domus Mariae házban hétfő délután és kedd délelőtt két ülésen határozták meg 2018 legfontosabb programjainak tartalmát és időpontját, továbbá stratégiai együttműködést fogalmaztak meg a vezetők.

A Katolikus Karitász programjai idén is sok rászorulónak nyújtanak segítséget: a kisgyermeket nevelő családokat támogatja az „Együtt a babákért” program, a gyermekek nyári üdülésének lehetőségét teremti meg az Erzsébet-tábor. Lesz iskolakezdést támogató kampány is, az „Öngondoskodó háztartások” pedig két különböző programmal járul hozzá a nehéz körülmények között élő családok otthonának ápoltabbá tételéhez. Mindemellett idén is lesz nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtés, Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódóan kenyérosztás; az adventi időszakban pedig az „Egymillió csillag a szegénykért” és a „Tárjátok ki a szíveteket!” elnevezésű programok igyekeznek majd szebbé tenni a rászorulók karácsonyát.

Az értekezlet másik központi témája az egység kérdése volt. A Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica koordinatív és forrásszervező tevékenységével támogatja az egyházmegyei karitászközpontokat, amelyek az adott egyházmegye területén működő önkéntes csoportokat vezetik. A találkozón elhangzott: fontos az egységes programokra, egységes arculatra való törekvés, hiszen így erősödhet tovább a szervezet profizmusa és gyakorlati tevékenysége.
Ezt az elképzelést támogatja az önkéntesek alapképzésének kidolgozása is, amellyel egységes tematika mentén országosan azonos tudást biztosítanának a szervezet munkájában részt vevő önkéntes munkatársaknak. Ennek jól bevált gyakorlata az évente megszervezett egyhetes nyári tábor, amely átfogó képzést nyújt az önkéntesek számára.

A találkozó második napján a jelen lévő lelkipásztorok koncelebrálásával mutatott be szentmisét Écsy Gábor országos karitászigazgató, amelyen a résztvevők a rájuk bízottakért és azokért a munkatársakért imádkoztak, akik a Katolikus Karitász szolgálatban tevékenykednek.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye