Jó hangulat, érzékenyítés, támogatás – Tavaszváró kerekesszékesekkel Harkán

A négy éve alakult harkai Karitász-csoport idén negyedik alkalommal rendezte meg április utolsó hétvégéjén a Tavaszváró Családi Délután elnevezésű programját. A korábbi célok (szülők és gyerekek együtt, kapcsolat a régi és új településrészek között, ingyenes gyerekprogramok, helyi árusok) mellett az idei kihívásunk a különböző fogyatékosságokkal élő gyerekek és felnőttek bevonása volt: egy másfajta élet megmutatása, érzékenyítés és támogatás.

A szervezés során extra munkát és befektetést jelentett, hogy speciális körülményeket kellett teremtenünk a kerekesszékekkel való mozgáshoz, közlekedéshez, táncbemutatóhoz, kosárlabda-bemutatóhoz. A helyszínként szolgáló hatalmas sátor és a teljes terület stabil faburkolattal való ellátása feltétel volt a biztonsághoz, ahogy a mentők, tűzoltók készenléti biztosítása is.

Rendezvényünk már szombaton elkezdődött támogatás-gyűjtő barátságos focival és bállal. Vasárnap délután tovább folytatódott a műsorfolyam Németh Antal helyi plébános és meghívottunk, Németh István, a soproni Szent Imre-templom plébánosának köszöntőjével.

A kicsik fociztak, és a helyi óvodából, iskolából is nagyon sokan eljöttek, fellépőként és közönségként is. A résztvevők torna-bemutatót láthattak a helyi nyugdíjasokkal és a Hova-Tovább különböző fogyatékkal élő fiataljaival, valamint csengettyű-zenét és megindító versmondást. A fogyatékkal élők arról meséltek, hogy vágyakkal, érzésekkel, célokkal és szeretettel a szívűkben élnek ők is. A ParaDance Company kerekesszékes lányai látványos táncműsorukat – sokféle szellemes, mókás jelmezüket villámgyorsan váltva – a Soproni Tigrisek kerekesszékes kosárcsapata a tűpontos labda-adogatást, a Nem Adom Fel együttes tagjai ének- és zenetudásukat mutatták be. Mellettük megcsodálhattuk a Kazári Népdalkört, akik gyönyörű, hungarikumként is elismert népviseletükben palóc népdalokat adtak elő, valamint a szomszéd falu, Kópháza Folklór Együttesének produkcióját. A Soproni Vándorpatkányok motoros csapat bemutatkozása, gépeik impozáns látványa és hangja is elismerő morajt és tapsot kapott. A legfiatalabb résztvevők ugrálóvárral, pónilovaglással, bohóc-műsorral és lufihajtogatással foglalhatták el magukat, de a sátorban, a műsor közönségében is igen sok csillogó gyerekszemet láttunk.

A tombola fődíját, egy hatalmas és gyönyörű málnakrém-tortát egy 11 éves kislány alkotta, akinek hegedűművész édesanyja egy helyi jótékonysági koncert bevételével is támogatta a Nem Adom Fel Alapítványt. Őket segítettük az egész program során is: a foci, a gulyás-főzés, a tombola és zsákbamacska-árusítás bevételével, illetve a célzott támogató adományokkal együtt összesen 445 ezer forinttal. Tavaszváró rendezvényünk további hozadékai: mintegy 4-500 látogató, segíteni akarás, jó hangulat, öröm, jóérzés, együttműködni tudás, ismeretek gyarapítása és elmélyítése egy „másik világról”, rengeteg elismerő visszajelzés, elmélyülő kapcsolatok. Tizenkét fős karitász-csapatunk hónapokig tartó előkészítő munkája és a lebonyolítás – megítélésünk szerint – eredményes volt.

Dr. Morvayné Borbács Zsuzsanna
Karitász-csoport, Harka