Jótékonysági hangverseny a Győri Egyházmegye barokk zenei kincseiből

Több mint kétszáz éve elfeledett zenei alkotások csendültek fel május 4-én este a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az est során a Győri Egyházmegyei Levéltár, a Pannonhalmi Musicotheca Jesuitica Archívum, illetve a soproni Városplébánia (Szentlélek-templom) kottatárának anyagából hallhattak műveket az érdeklődők, akiket Reisner Ferenc általános püspöki helynök köszöntött. A hangversenyre a belépés díjtalan volt, ám a résztvevők adományaikkal a Győri Egyházmegyei Karitász menekülteket segítő tevékenységét támogatták 102.500 forinttal. A szervezet több mint két hónapja különböző módokon segíti az ukrán-orosz konfliktus miatt otthonukat elhagyni kényszerülőket – mondta Paksa Balázs, a karitász munkatársa.

Kalandos úton került kapcsolatba a magyar felmenőkkel rendelkező, Argentínában született Sylvia Leidemann Győr elfeledett barokk zenei kincseivel. A bolíviai esőerdő egykori jezsuita missziójának kottáit böngészve érdekes bejegyzésre lett figyelmes, ami a győri jezsuita kollégiumra utalt. Később a kutatást hazánkban, például a Győri Egyházmegyei Levéltár Kottatárában folytatta, ahol olyan, a 18. századi Győrben játszott barokk alkotásokat fedezett fel, amelyet talán csak egyszer játszottak.

Valódi időutazásban volt része a koncert közönségének: a frissen restaurált barokk mennyezeti festmények alatt barokk hangszereken szólalt meg a barokk muzsika. Az elhangzott zeneművek arra is rámutatnak, hogy a helyi levéltárak felbecsülhetetlen kulturális értéket őriznek. Bemutatásuk nemcsak zenei élményt nyújt, hanem elsősorban Istent dicsőíti. Az előadott tíz mű közt volt zenekari szimfónia, az Encuentros („Találkozások”) Énekegyüttes zsoltárt énekelt hangszeres kísérettel, de szoprán- illetve basszus hangra írt szólókat is hallhatott a közönség.

Egy korábbi, a Hitvallás c. magazinnak adott interjújában azt nyilatkozta a kutató-karnagy, hogy olyan sok mű keletkezett a 18. században, hogy nem csoda, ha az amúgy igényes, mai fülnek is kellemes zeneszámok a kottatár mélyére kerültek. A koncert közönsége lelkes tapssal viszonozta a zenei utazást, amelyben része lehetett a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Néhány puttónak is talán felcsillant a szeme, hogy több mint kétszáz év után újra hallhatta kedvenc muzsikáját.

Győri Egyházmegye Sajtóiroda
Fotó: Győri Egyházmegyei Karitász