A Szűzanyával szövetségben segít a baji karitász-csoport

2022. elején örvendetes gyarapodást élt meg a Győri Egyházmegyei Karitász önkéntes közössége: a mindezidáig tatai csoportunk részeként működő baji csoport önálló segítő közösséggé fejlődött. Az alábbiakban a Varga Ferenc helyi plébánosról elnevezett csoport első félévi tevékenységének beszámolója olvasható.

„Önálló baji karitász-csoporttá válásunk szinte egy időben történt az ukrajnai háború kezdetével. Első nagyobb akciónk tehát ehhez a szomorú helyzethez kötődik: március közepén az egész falut sikerült megszólítanunk, és két busznyi adományt eljuttattunk Tarpára, ahol akkoriban nagy számban jelentek meg a menekültek.

Március végén több ukrán menekült családot helyeztek el Tatán. Mivel a velük kapcsolatos ügyintézés, és minden egyéb feladat bonyolult és nehézkes volt, ellátásukból jelentősen kivettük a részünket. Igény szerint hetente vittük a részükre összegyűjtött adományokat. Folyamatosan elláttuk őket tisztálkodási szerekkel, takarítószerekkel, tartósélelmiszerrel, bébiétellel, pelenkával, mosószerrel, játékokkal, iskolai cuccokkal, ruhával, ágyneművel és további adományokkal. Április 25-én, az ortodox húsvét idején egy hátizsáknyi édességet és játékot kaptak a menekült családok gyerekei. Március vége és június eleje között összesen kilenc alkalommal vittünk adományt számukra. A családok sorsa jelenleg rendeződni látszik: dolgoznak, van fedél a fejük felett, biztonságban vannak.

Az utóbbi időszakban egyre több hírt lehetett arról hallani, hogy sokan visszamennek Ukrajnába, illetve hogy Kárpátalján jelenleg mennyire nehéz helyzetben vannak. Kovács Csaba Albert plébános atyával egyeztetve gyűjtést indítottunk a kárpátaljai szegények megsegítésére. A Kárpátaljai Családokért Egyesületen keresztül jutottunk el a Kárpátaljai Szent Márton Karitász Központ Szent Erzsébet Karitászcsoporthoz. Nagyon sok munkánk volt a gyűjtésben, szervezésben, pakolásban. Sikerült két autónyi adományt összeszedni, és június 26-án Munkácsra elvinni. az adakozás megszervezése és eljuttatása mindannyiunk számára hatalmas élmény volt.

Mindemellett nem feledkeztünk el saját helyi rászorulóinkról sem, akiket tartósélelmiszerrel támogatunk. Jelenleg 31 családdal vagyunk kapcsolatban; havonta kb. 27-29 család jön hozzánk, akiket élelmiszerrel és ruhaneművel tudunk segíteni.

Májusban csoportunk szervezte a baji plébánián „Neked ajánljuk Szűzanyánk” címmel hetente a közös imádkozást, elmélkedést és litániát.”

Szöveg és fotó: Sever Márta csoportvezető / Győri Egyházmegyei Karitász