Újabb öt család otthona szépült meg támogatásunkkal

A Győri Egyházmegyei Karitász immár negyedik éve segít lakhatási nehézségekkel küzdő családoknak „Szép Otthonok” programja keretében, a Katolikus Karitásszal együttműködve. 2022-ben öt család vállalta, hogy szervezetünk támogatásával rendbe teszi lakhelyét és környékét; az alábbiakban közülük mutatunk be kettőt.

Az egyik család egyházmegyénk egyik kistelepülésén egy régi parasztházban él, melynek teljes körű felújítása még évekkel ezelőtt elkezdődött. A saját erőből zajló renoválás terheinek enyhítésére szervezetünk segítségét kérték, majd fokozatosan megtisztult a ház udvara, gondozott veteményeskert jött létre, ezután sikerült befejezni a konyha, a fürdőszoba és a főzőfülke felújítását, majd a helyiségek mindegyike új festést kapott. A másik család egy, a megyeszékhelyhez közeli településen, családi házban élve szintén komoly felújítási munkákhoz kérte szervezetünk segítségét. A nagyméretű háztelek rendezése lehetőséget adott kertrendezésre és a veteményeskert bővítésére, a program keretében kapott építőanyagok és szerszámok segítségével pedig megújult két hálószoba, a konyha és az előszoba.

A „Szép Otthonok” program lényege, hogy néhány mélyszegénységben élő családot lépcsőzetes segítéssel arra ösztönözzünk, hogy önerőből javíthassanak nehéz lakhatási helyzetükön. A program fokozatai végigvezetnek a ház udvarától a takarításon át kisebb felújítási munkákig, melyek elvégzését a család, az ahhoz szükséges eszközöket pedig szervezetünk biztosítja. A rászoruló család a munka során beletanul a ház körüli teendők önálló végzésébe egy, a korábbiaknál magasabb életminőséget kialakítva. A tapasztalatok alapján a Győri Egyházmegyei Karitász idén várhatóan újabb öt családnak fog segítséget nyújtani a program keretében.

Szöveg és fotó: Katolikus Karitász / Győri Egyházmegyei Karitász