Hattagú családot segítettünk jószomszédi karitász-összefogással

„Amit eggyel a legkisebbek közül tesztek, velem teszitek.” (Mt 25,40)

Négy gyermekével és beteg édesanyjával élő asszonyt támogatott komplex segítségnyújtás keretében összefogva a Győri és a Pannonhalmi Egyházmegyei Karitász, valamint egy egyesület és a helyi családsegítő az elmúlt téli időszakban.

Egy édesanya négy kiskorú fiúgyermekével és a beteg nagymamával a két Egyházmegyei Karitász területi határvonalán él. A fiatal édesanya, Ilona tizenegy éve került a Győri Egyházmegyei Karitász látókörébe. Akkor első, nem tervezett terhessége alatt folyamatos kísérést, valamint élelmiszer- és babaruha-adományt kapott. A négy gyermek megszületése után az édesapa tragikus hirtelenséggel, autóbalesetben elhunyt. A család sorsát nehezíti az idősödő nagymama betegsége és középsúlyos állapotú demenciája. A lakbérből és a rezsiszámlákból jelentős hátralék halmozódott fel, mire a fiatalasszony szembesült ezzel, és kézbe vette édesanyjától a lakhatásuk rendezését, ügyintézését.

Hattagú család segítése jószomszédi karitász-összefogással
A nagymama és a gyerekek

A Pannonhalmi Egyházmegyei Karitász bevonása az Együtt a babákért pelenka-programban való részvételük kapcsán történt, ők tartósélelmiszerekkel, mosószerekkel és vegyi áruval, valamint egyéb adományokkal is támogatták a rászoruló családot. A lakbér és vízszámla tartozásuk felhalmozódása már a család lakhatását fenyegette, így a helyi családsegítő és a két egyházmegye összefogására, közös segítségnyújtásra volt szükség. A vízdíjhátralékot a szolgáltató havi törlesztőrészlet-bontásban követeli kiegyenlíteni, amiből két törlesztőrészletet átvállalt a Pannonhalmi Egyházmegyei Karitász. Ennek egyik részlete a Családok a Családokért Egyesület (Csacsa) továbbított adománya volt. Az Egyesülettől rendszeresen érkeznek átutalások, melyet a Pannonhalmi Karitász közvetít a leginkább rászoruló családok megsegítésére.

A régi, rossz állapotú, tűzveszélyes kályhájuk helyett a Katolikus Karitász Kandalló-programja keretében kaptak új kályha-adományt. A Pannonhalmi Egyházmegye saját forrásból tűzifa-brikettet szerzett be összesen egy tonnányi mennyiségben, rászoruló családok megsegítésére. Ilona és édesanyja meghatottan fogadta az új kályhát a részükre átadott egy mázsányi brikett kíséretében. A család még a karácsonyi ünnepek előtt egy nagy értékű tartósélelmiszerekből, tisztálkodószerből álló csomagot, a gyerekek pedig Angyalbatyu ajándékcsomagokat kaptak.

A család őszinte hálával fogadta Karitász gondoskodását. Az édesanya törekvően, nagy szeretettel neveli négy, félárván maradt kiskorú fiúgyermekét, és szeretetben él az édesanyjával is. Bár öten élnek egy szobában, de immár egy jól funkcionáló kályha melegénél… A szervezetek – a két Egyházmegyei Karitász, a helyi családsegítő, és a Csacsa Egyesület – példaértékű összefogásával komplex segítségnyújtás valósulhatott meg.

Győri Egyházmegyei Karitász / Pannonhalmi Egyházmegyei Karitász