Szeretet Napokat tartottak a Győri Püspökvár kertjében

Immár tizenkettedszerre hangzott fel a győri káptalandombon az Adj örömmel! mottó: május 17-18. között rendezte meg ugyanis a Győri Egyházmegye a Böjte Csaba erdélyi árváit segítő Szeretet Napokat. A programsorozat felölelt jótékonysági bált, ünnepi szentmisét, szabadtéri kulturális és gasztronómiai fesztivált, s Csaba testvér mellett vendégünk volt Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, Vastag Csaba énekes, valamint Ferenczi György és a Rackajam egyaránt. Az idei eseményekhez első alkalommal csatlakozott a „Csillagösvény a Dunántúlon” elnevezésű körút, melynek során Böjte Csaba és a tusnádfürdői gyerekek egyházmegyénk több helyszínére, így Csornára, Kapuvárra, Sopronba, Agyagosszergénybe és Gyermelyre is ellátogattak.

Az idei Szeretet Napok tehát már május 15-én, a dunántúli Csillagösvény-körút első állomásán elkezdődtek. A győri eseménysorozat május 17-én Böjte Csaba és a gyermekek érkezésével indult, akiket győri családok fogadtak be erre a hétvégére. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai-rendezvénycsarnokában 19 órakor kezdődött a jótékonysági bál, melyet rendezvényünk fővédnöke, dr. Pápai Lajos megyéspüspök nyitott meg. Egy ateistaként nevelt orosz konvertita vallomását felidézve kiemelte: habár Csaba testvérnek mi adunk, a találkozás és a lelki élmény által sokkal többet visszakapunk a Szeretet Napok révén. Böjte Csaba testvér kifejezte örömét, hogy itt, Győrben évről évre lankadatlan segítőkészséget és összefogást tapasztal, s egy árvaházbeli történetet felelevenítve arra bíztatott minket, találjunk rá egymásra a segítő szeretet által. Simon Róbert Balázs, a rendezvény védnöke hangsúlyozta, Győr városa számára kiemelt jelentőségű a Szeretet Napok, hiszen a jó célért történő összefogást jelképezi. A megnyitó végeztével az El Paso táncstúdió művészeitől láthattunk nyitótáncot, majd következett az ízletes vacsora. A tombolával és művészeti aukcióval fűszerezett élőzenés mulatság során fellépett Vastag Csaba énekes, aki közvetlen, lendületes stílusával alaposan megtáncoltatta a bálozókat.

Másnap, május 18-án reggel baljós fellegek gyülekeztek Győr fölött, ám ennek ellenére 10 órakor elkezdődött az ünnepélyes püspöki szentmise a Nagyboldogasszony-székesegyházban, melynek szónokaként Böjte Csaba testvér Szent Józsefről és a napjainkban talán kissé háttérbe szorult édesapai hivatásról elmélkedett. A szentmise végeztével pedig szélesre tárultak a Győri Püspökvár kertjének kapui, s kezdetét vette az egész napos szabadtéri fesztivál, melynek során kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt megtalálhatták a kedvükre való elfoglaltságot. A hektikus, a résztvevőket hol záporral, hol napsütéssel köszöntő időjárás nem zavarta vendégeinket, akik nagy számban érkeztek. A színpadi megnyitóünnepség kedves pillanatai közé tartozott, amikor Ottófi Rudolfné, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Győri Szervezetének vezetője mintegy másfél millió forint adományt adott át jelképesen Csaba testvérnek. Ezután a tusnádfürdői gyerekek, majd a Speciális Szakiskola diákjainak előadásában gyönyörködhetett a publikum. A püspökvár kertjében emellett helyi éttermek kínálata, misebor-kóstoló, házisüti kínáló, zsíroskenyerező, kézműves játszóház, Karitász-foglalkoztató, táblajátékok, szalmafonás, közlekedj okosan!-pálya, rendőrautó és -motor és állatsimogató várta az érdeklődőket. A nap folyamán többek között fellépett Elek Zsolt operaénekes, Kulcsár Béla Szent László-díjas harmonikaművész, a Vámosi Testvérek keresztény zenekar és az Arrabona Ensemble. A Ferenczi György és a Rackajam által megtartott zárókoncertre teljesen megtelt a színpad előtti tér, melynek sikeréhez az időközben megenyhülő időjárás is hozzájárult.

Paksa Balázs
Fotó: Paksa Balázs (szombat), Ács Tamás (vasárnap)