GYAKORI KÉRDÉSEK

Nem vagyok vallásos, nekem is segít a karitász?

Igen; működési területünkön, a Győri Egyházmegyében korra, nemre, nemzetiségre, világnézetre és felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül igyekszünk segíteni minden rászorulónak.

Mivel tud segíteni a karitász a rászorulóknak?

Évenként visszatérő konkrét akciókkal, melyekről itt lehet olvasniEzen kívül egyszeri rendkívüli segélyadománnyal, illetve tájékoztatással, valamint lelki támogatással – összhangban a Katolikus Egyház társadalmi tanításával.

Ad-e készpénzt a karitász a rászorulóknak?

Készpénzt nem ad. Alapelvünk, hogy felderítjük a rászoruló valódi szükségleteit, és a tapasztalatok fényében célzott, lehetőleg személyes adományozással segítünk.

Szab-e feltételeket segítéséhez a karitász?

Bizonyos típusú adományoknál nem szab, a krisztusi szeretet parancsa szerint. Bizonyos típusú, gyakran hosszabb távú segítségnél azonban feltételeket szab, melynek célja, hogy a rászoruló kikerüljön hátrányos élethelyzetéből. A karitász ezzel támogatja a rászoruló öngondoskodásának fejlődését, nehéz helyzetéből való kilábalását. Ezekben az esetekben munkatársunk előzetes tájékoztatást ad a segítés módjáról és feltételeiről.

Nem járok templomba, én is segíthetek a karitászon keresztül?

Természetesen. Minden jószándékú ember felajánlását szívesen fogadjuk.

Mit adományozhatok a karitásznak?

Bármilyen holmit, használati tárgyat és eszközt, de csak olyan állapotút, amit fordított esetben – amikor én vagyok a rászoruló – magam is elfogadnék.

Első lépésként telefonon vagy e-mailben lehet felvenni a kapcsolatot velünk; mindenképp kérünk a felajánlott adományról tiszta, éles fotókat erre a címre: gyorcaritas@gmail.com.

Meghalt az idős rokon. A családnak már nincs szüksége a hátrahagyott holmikra, de nincs szívünk kidobni. A karitásznak még jó lesz?

Sajnos nem. Elnyűtt, divatjamúlt, korszerűtlen és használhatatlan holmit nem fogadunk be, hiszen azt rászorulóinknak sem tudjuk továbbadni.