Szeretet Napok Győrben tizenharmadszor

2003 óta immár tizenharmadik alkalommal rendezték meg Győrben a Szeretet Napokat, melynek teljes bevételét a kezdetektől fogva Böjte Csaba erdélyi gyermekmentő szolgálatának javára fordítja a Győri Egyházmegye. Ahogy tavaly, Rombauer Tamás szervező munkájának köszönhetően idén is „Csillagösvény a Dunántúlon”-körút csatlakozott a vasárnapi eseményekhez: csütörtökön és pénteken a tatai kapucinus templomban, szombaton Lébényben, vasárnap este pedig Gyermelyen vendégeskedtek Csaba testvér gyermekei. Az idén május 10-én megtartott vidám fesztivál a hagyományoknak megfelelően ezúttal is püspöki szentmisével kezdődött 10 órakor a Nagyboldogasszony-székesegyházban.

Csaba testvér szentbeszédét a csíksomlyói Szűz Mária-szobor 500 éves jubileumának felidézésével kezdte, s örömmel adta át azt a szobor-másolatot, melyet elhozott egyházmegyénk számára. A szónok ezután a korabeli török hódítás, majd a Dózsa-féle vérengzés eseményeit részletezte, majd rámutatott, hogy a csíksomlyói Szűzanya megjelenése Isten válasza a földi szörnyűségekre. A Boldogságos Szűz Mária királynőnk és védelmezőnk lett, fogalmazott Csaba testvér. A Magnificat-ot éneklő Mária örömteliségét hangsúlyozó szerzetes ezután a Szent Család két fontos tulajdonságára hívta fel hallgatósága figyelmét. Elsőként a bizalom erényét említette: a szálláskeresés előtt a Mária és József várhatott volna egy „mennyei GPS”-re, isteni jelre vagy „pályázatkiírásra”, ám ők ehelyett elindultak, bízva Isten segítségében. A szónok hangsúlyozta: manapság annyi mindenre várunk, s feltette a kérdést: Pünkösd küszöbén hívjuk-e a Szentlelket? Mária mert Istenben bízó lélekkel elindulni, s nekünk, kárpát-medencei magyaroknak is a szeretet mindent felülíró törvénye kell, hogy iránymutatás legyen. Böjte Csaba ezt követően a Szent Család újabb tulajdonságát fejtette ki: az összefogást. Amikor a 12 éves Jézus eltűnik, Mária és József nem egymásban keresték a hibát, hanem közösen keresték elveszett fiúkat. Egy személyes történetet felidézve a szónok hangsúlyozta, összefogás és szeretet nélkül nem tudunk közös tündérkertet felépíteni ebben a Kárpát-medencében. Csaba testvér végezetül minden jelenlévőt meghívott, hogy közösen ünnepeljenek a csíksomlyói búcsún.

A szentmise után a győri Püspökvár kertjében ünnepélyes megnyitóval kezdődött az egész napos vidám forgatag. Dr. Pápai Lajos megyéspüspök megnyitó szavai után Somogyi Tivadar győri alpolgármester beszélt, majd a Tusnádfürdőről érkezett gyerekek és a győri Arrabona Ensemble műsora után Morvai Noémi műsorvezető-házigazda beszélgetett Böjte Csabával. Az idén több újdonságot is felvonultató, kicsiknek és nagyoknak egyaránt kellemes szórakozást nyújtó fesztivált Szíj Melinda fellépése koronázta meg, melyre csordultig megtelt a Püspökvár kertje.

Paksa Balázs
Fotó: Ács Tamás