Szeretet Napok tizennegyedszer Győrben

Május 7-én és 8-án immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Győri Egyházmegye a Szeretet Napokat, a jótékonysági hétvége teljes bevételével Böjte Csaba ferences szerzetes erdélyi gyermekmentő misszióját támogatták. A kétnapos rendezvény, amelyre több dévai gyermek társaságában ellátogatott Böjte Csaba, szombat este jótékonysági hangversennyel kezdődött, másnap pedig a Csík zenekar szabadtéri koncertjével fejeződött be.

A vasárnapi egész napos fesztivál felvezetéseként szombaton 19 órától közös jótékonysági hangversenyt tartott a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara az Unichor Bern kórussal a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A mintegy 110 fős kórust és a negyvenfős zenekart Pápai Lajos megyéspüspök köszöntötte röviden, majd a zenészek Beethoven István király-nyitányát (Op. 117), Hermann Suter egy dalciklusát, majd a koncert fénypontjaként Beethoven C-dúr (kismartoni) miséjét (Op. 86) adták elő; vezényelt: Matthias Heep és Dubóczky Gergely. A hangverseny hírére megtelt a székesegyház érdeklődőkkel, majd a koncert után az előadók rövid szeretetvendégségben részesültek a püspökvárban.

Másnap, május 8-án 10 órakor püspöki szentmisével vette kezdetét az egész napos vidám forgatag. A szertartás főcelebránsa Pápai Lajos megyéspüspök, szónoka Böjte Csaba volt, a liturgia végén pedig szólt néhány szót Bíró Antal 98 éves ferences atya is, aki Böjte Csabát kísérte el, hogy nemrég megjelent, Márton Áronról szóló könyvét bemutassa.

Szeretet Napok tizennegyedszer Győrben

Ekkor már a szomszédos Püspökvár kertjében készülődtek, hogy megnyithassák a XIV. Szeretet Napok Fesztivált. A megyéspüspök rövid köszöntőjében elmondta, hogy rendezvényüket immár senkinek sem kell bemutatni, tizenhárom éve ugyanaz a cél: jót tenni közös erővel. Pápai Lajos kiemelte, hogy a Szeretet Napok erejét nem feltétlenül az összegyűlt adományok mennyiségében kell mérni, inkább a győriek és az egyházmegye híveinek szeretetében, megjegyezve, bízik a rendezvény továbbélésében, és meleg szívvel emlékszik ezekre az időkre. Csaba testvér a szeretet sugárútjának nevezte az utat, amelyen a templomból a színpadhoz ment a püspökkel, majd hangsúlyozta: „Szeretni és mosolyogni kell. A világ összes baját ne akarjuk, mert nem tudjuk mi megoldani. Kacagjunk inkább az élet nehézségein, mint az a kislány, aki karácsony este odajött hozzám, s azt mondta: »atyám, él az én anyukám, mégsem hív fel, miért?« Mit mondhattam neki? Mert gubancos vagy! Azzal összekócoltam a haját, feldobtam a levegőbe, elkaptam, s már együtt kacagtunk.” Csaba testvér hozzátette, a gyerekek megtanítanak minket nevetni, s bár sok a baj most Európában, állandóan félrevert harangok mellett nem lehet élni, nem lehet családokat alapítani. Végül azt kívánta az egybegyűlteknek, tudjanak pajkossággal, szeretettel élni a mindennapokban.

A megnyitó után a dévai tánccsoport előadása, majd a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Speciális Szakiskolájának produkciója következett, azután újra Csaba testvér varázsolta el történeteivel a hallgatóságot. Az erdélyi gyermekeket ezúttal is győri családok fogadták be erre a hétvégére, a szabadtéri fesztivál pedig a színpadi program mellett színes kirakodóval, idei újdonságként ingyenes „egészségpiaccal” és életmód-tanácsadással, kézműves koglalkozásokkal és gasztronómiai lehetőségekkel várta az érdeklődőket. A délután folyamán többek között fellépett az Arrabona Ensemble, Elek Zsolt és a Szentlélek-zenekar, 16.30-tól pedig a Csík zenekar adott másfél órás zárókoncertet a Győri Püspökvár zsúfolásig megtelt kertjében.

Győri Egyházmegye / Magyar Kurír
Fotó: Horváth Glória (szombat), Ács Tamás (vasárnap) / Győri Egyházmegye