Almaosztás és adventi Karitász-programok Győrben

Huszonkét tonna almát osztott szét a rászorulók között a Győri Egyházmegyei Karitász. November 22-én, kedden a Győrben élő családok jutottak hozzá egy-egy doboz, azaz 14 kg almához. Szabó György, az Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, Győrben ezer rászoruló családot tartanak nyilván, akik a különféle adományokból részesülhetnek, közülük ezúttal százan kaptak almacsomagot.

A 2014-es orosz embargó miatt és óta rengeteg zöldség és gyümölcs maradt az európai és a hazai hűtőházakban, az Európai Bizottság által kidolgozott, rendkívüli zöldség-gyümölcs-kivonás keretében forrást biztosított arra, hogy a piacon nem értékesíthető termények szétoszthatók legyenek a rászorulók között. Idén a Nagykálló Tész Kft. közreműködésével három ütemben 1200 tonna alma jut el segélyszervezetekhez. Az almák kiosztásának az első két üteme már lezajlott májusban és szeptemberben, a harmadikra idén novemberben került sor országszerte. Összesen 300 tonna almát kaptak a különféle segélyszervezetek, melyből a Katolikus Karitásznak 260 tonna, 12 kamionnyi jutott. A Győri Egyházmegyei Karitász 1 kamionnyit, azaz 22 tonnát, osztott, oszt ki a nélkülöző családok és szociális intézmények lakói között.

A karácsony előtti adománygyűjtési akciók ezután is folytatódnak a Karitásznál. Advent első hétvégéjén, péntektől vasárnapig az Élelmiszerbankkal együttműködve két helyen tartottak gyűjtést: a Tesco Hipermarketben (Győr, Királyszék u. 33.), valamint Győr-Szabadhegyen, a Soproni úti Tescóban (Győr, Soproni út 26.). A gyűjtés során összesen 1525 kg élelmiszert gyűjtött a Karitász 200 önkéntes segítővel két és fél nap alatt, ebből 180 db tartós élelmiszer csomagot készített és osztott szét Győrben, illetve a Győri Egyházmegyében önkéntes csoportjainak bevonásával.

December 4. és 11. között rendezik meg az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű országos adománygyűjtési akciót, melynek célja, hogy a legszegényebbekre, a nélkülözőkre és éhezőkre hívják fel a társadalom figyelmét. A Karitász önkéntesei gyertyákat adnak a járókelőknek, minden egyes mécses egy rászorulót jelképez, a program során felajánlott adományból befolyt összeget a rászorulók megsegítésére fordítják. A Karitász a 111737007-20719425-0000000 számlaszámra várja az adományokat.

Földvári Gabriella
Fotó: Marcali Gábor / GyőrPlusz