Tárd ki a szíved! – Tavaszváró délutánt rendeztek Harkán

Az idei esztendőre meghirdetett Családok éve apropóján a harkai karitász-csoport április 14-én immár második alkalommal rendezte meg mintegy 800 résztvevővel a Tárd ki a szíved! – Tavaszváró délutánt a harkai és környékbeli családoknak.

Rendezvényünk azért kapta ezt a címet, hogy a falu lakosainak, a helyi családoknak legyen alkalma beszélgetni, játszani, megismerni a faluban működő intézményeket, szervezeteket (bölcsődét, óvodát, iskolát, önkéntes tűzoltóegyesületet, helyi termelőket), egyszóval: hogy nyissák ki egymás felé a szívüket. Célunk volt, hogy felállítsuk a családokat a képernyők elől, és együtt játsszon apa a fiával, anya a lányával, nagyszülők az unokáikkal. Fontos volt számunkra, hogy a szűkebb pénztárcából élők, a nagycsaládosok, rászorulók is felhőtlenül és igényesen szórakozhassanak. Szponzoraink jóvoltából rendezvényünkön mindent ingyen használhattak a családok. Tudatos szervezéssel igyekeztünk összefogni a falu lakosságát a legifjabb gyermektől a legidősebb nagyszülőkig.

Tavaszváró délutánunk 13 órakor kezdődött a nyolctagú, ökumenikus Lift! együttes koncertjével. Mesterházy Balázs evangélikus esperes megkeresése nyomán – a mi örömünkre – testvériesen összekapcsolódott a két felekezet. A rendezvény színpadán állítottuk ki a helyi rajzpályázatra érkezett nagy fatáblára festett gyermekmunkákat. Ezeket a harkai iskolába, óvodába és bölcsődébe járó gyermekek készítették. Emellett kispályás focibajnokságot hirdettünk több korosztály számára, melyre 12 felnőtt- és 10 gyerek-csapat jelentkezett. Ekkora érdeklődésre mi sem számítottunk, így nagyon köszönjük Szalai Istvánnak és segítőinek a focikupák gördülékeny lebonyolítását. Molnár-Knolmayer Zsanett vezetésével együtt tornáztunk nyugdíjasainkkal, mely a focisták számára egyúttal bemelegítés is volt. A felnőtt-csapatoknál Lendvai Zoltán rédicsi plébános, a „gördeszkás pap” kezdőrúgása indította a mérkőzéseket, a gyerekcsapatoknál ezt a feladatot fogyatékkal élő fiatalokra, Farkas Áronra és Kovács Dórára bíztuk. Nagy öröm volt látni, hogy milyen kitűntetett figyelemmel várták a csapatok és a közönség a kezdőrúgásokat.

Szintén nagy érdeklődés kísérte Zoltán atya gördeszka-bemutatóját. Zoltán atya sajátos lendülettel dolgozik a fiatalokért, videóit Kambodzsától Brazíliáig sokan látták, s szinte kivétel nélkül dicsérő, elismerő szavakat kapott értük. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy elfoglaltságai ellenére ellátogatott hozzánk. Zoltán atya különféle gördeszkákon mutatta be tudományát, és a helyszínen feltett kérdésekre is válaszolt, mintegy rögtönzött prédikációt tartott. Úgy gondoljuk, hogy a legnagyobb feladatot vállalta el: nézelődő, várakozó családokhoz csatlakozott, és a belőle áradó derűvel hirdette az Örömhírt.

A színes programsorozat egészen 18 óráig folytatódott: óriás fajátékokkal, pónilovaglással, légvárakkal és Lali bohóccal ismerkedhettek a résztvevők, aki minden gyermeknek hajtogatott lufit adott ajándékba. A visegrádi Szent György Lovagrend lovagi bemutatója után felvonultak a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület lovas-huszárai és dámái, ezután rendőr- és tűzoltóautó-bemutató, tombolasorsolás, majd a focibajnokság eredményhirdetése következett.

Karitász-csoportunk minden tagja megfeszített erővel készült erre a napra, az ő összefogásuk, munkájuk nélkül nem jöhetett volna létre ez a nap. A több mint 400 000 forintos költségvetésű rendezvény megszervezését kizárólag vállalkozók és magánszemélyek adományából, felajánlásokból, valamint saját termékeink (képes kulcstartó és hűtőmágnes, házi áldás-felirat, bevásárlókocsi-érme) eladásából fedeztük. Sokak visszajelzése alapján mondhatjuk, sikerült örömteli, tartalmas együttlétet szerveznünk. Zoltán atya így fogalmazott: „a szeretetet fizikálisan lehetett érezni.” Köszönjük!

Pelle Tamásné Ágnes önkéntes (Harkai karitász-csoport)
Fotó: cyberpress.hu, Varga Eszter