Újult erővel szolgálni – Karitász önkéntes-alapképzést tartottak Pannonhalmán

A Katolikus Karitász országos központja az egyházmegyei karitász szervezetekkel együttműködve országszerte szervez képzéseket a karitász önkénteseknek azzal a céllal, hogy a karitatív munka egyre hatékonyabban valósuljon meg a rászorulók javára. A „Jól segíteni” program keretében 2018. szeptember 29-én a pannonhalmi Gyümölcsoltó Boldogasszony-plébánián rendezték meg a Győri és a Pannonhalmi Egyházmegye Karitász önkénteseinek szóló szociális-karitatív alapképzést, amelyen a két egyházmegyéből összesen 76 önkéntes vett részt.

A rendezvény kezdeteként Lőrincz Pál OSB pannonhalmi karitász-igazgató és plébános köszöntötte házigazdaként az egybegyűlteket, majd rövid imádsággal kezdődött a program. Az egész napos tréning során a résztvevők Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettesének előadásából megismerhették a Karitász történetét, szervezeti felépítését, 8 fő tevékenységi területét, országos programjait, a plébániai karitász csoportok működési rendjét, valamint a Karitász kommunikációs elveit és arculati elemeit. Az önkéntesek szakmai iránymutatást kaptak az adománykezelés rendjéről, valamint ötleteket hallhattak rászorulókat segítő karitász-programok megszervezéséhez. A nap másik előadója Czombos István volt (EMMI EFOP-1.3.7-17-2017-00117 pályázat keretében), aki interaktív formában segítette a jelenlevőket abban, hogy tudatosítsák az önkéntesség értékeit és közösségi erőforrásaikat. Ezúton is hálásan köszönjük az előadók és a helyi szervezők munkáját!

Szöveg és fotó: Katolikus Karitász

*

Szeptember utolsó szombatján részt vettem Pannonhalmán karitász-képzésen, amit a Pannonhalmi és a Győri Egyházmegye önkénteseinek szerveztek. A képzést nagyon vártam, és fantasztikus élmény volt. Nagyon jó és tartalmas előadásokat hallottam, sokat tanultam és a sok új információ nagy lendületet adott az önkéntes munkához. Nagy öröm volt találkozni azokkal az emberekkel, akiknek ugyanúgy szívügyük a segítségnyújtás, mint nekem. Örülök, hogy karitász-önkéntes lehetek, és hogy egy ilyen komoly szervezethez tartozhatom. (Kondor Natália, Pannonhalma)

*

A Győri Egyházmegyei Karitász munkatársaként vehettem részt a szeptember végi pannonhalmi képzésen. Örömteli, hogy sokan jelentkeztek a programra, és hogy lelkesen részt is vettek az egész napon. Az előadások jók voltak, különösen a délutáni jelentett számomra nagy élményt, melyet Czombos István tartott, aki testileg-lelkileg is megmozgatott minket. Tetszett a szervezés, jó volt látni az összefogást. Finom volt az ebéd, melyet az önkéntesek bőséges süteménykínálata tett teljessé. Pál atya és a többi házigazda nagy szeretettel fogadott minket, éreztük az otthon melegét a kissé szűkös helyszínen. Jó volt találkozni több ismerőssel, régi barátokkal és egyházmegyénk önkénteseivel – ez az összejövetelnek is egyik célja volt. Társaim nevében köszönöm a szervezők figyelmességét és munkáját. (Varga Gábor, Győr)