Tizenkilencedik alkalommal keresték Szent Erzsébet utódát

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által alapított Szent Erzsébet rózsája díjat Horváth Kálmánné, a Győri Egyházmegyei Karitász önkéntese vehette át november 17-én Budapesten, a Szent István-bazilikában. Átadták a konferencia Eucharisztiához kötődő rajz- és fotópályázatának díjait is.

A Szent Erzsébet rózsája díjat Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke adta át, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Az Eucharisztia az Egyház életének forrása című pályázatának díjait pedig Erdő Péter bíboros, prímás és Veres András megyéspüspök, MKPK-elnök. A jótékonysági ünnepségen többek között részt vett Michael August Blume nuncius; Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke; Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök; Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója.

Veres András köszöntőjében elmondta: a szakrális térben, a templomban történő díjátadás még jobban hangsúlyozza, hogy a hitben való elkötelezettség mennyire fontos Szent Erzsébetnek, a szolgáló és segítő szeretet példaképének követésében. A megyéspüspök szerint soha nem sikerült az emberhez méltó élethez szükséges javak igazságos elosztása, és ma sem valósul meg a világban. Emiatt is indulnak el ma is százezrek, és hagyják el otthonukat a jobb élet reményében. A főpásztor azonban úgy véli, mégis az a helyénvaló és jobb, ha mindannyian ott tudunk boldogulni, ahova a gondviselés állított minket.

A püspök beszélt arról is, hogy a nők hajlamosabbak empátiával odafordulni a segítségre szorulók felé, a férfiaknak jobban szükségük van arra, hogy másvalaki erre buzdítsa őket. Az MKPK elnöke reményét fejezte ki, hogy ez a mostani díjátadás nőket és férfiakat egyaránt bátorítani fog, hogy készek legyenek másokat segíteni. – Aki nyitott szemmel és befogadó szívvel jár a világban, az mindig megtalálja azokat, akiknek az ő szeretetére és segítségére van szükségük – tette hozzá.

A Szent Erzsébet rózsája díjat idén elnyerő Horváth Kálmánné 1951. február 22-én született Öttevényen. Iskoláit szülőfalujában végezte, középiskolába a győri Közgazdasági Technikum pénzügyi tagozatára járt. Érettségi után, 1969-től a Győri Egyenruházati Szabóságnál volt részlegvezető: kereskedelmi, munkaszervezési és pénzügyi feladatokat végzett. Később a Győri Divatruházati Szövetkezetnél belső ellenőrként dolgozott, emellett mérlegképes könyvelői végzettséget szerzett. Munkája során mindig különös felelősséggel viseltetett a rábízottakért, s közben folyamatosan törekedett a hatékonyabb és könnyebb munkavégzésre. 1993-tól 2003-ig élelmiszerüzletben volt pénztáros, majd 2010-ig boltvezető-helyettes. Munkatársai nagy munkabírású, nyíltszívű, közvetlen és vidám alaptermészetű, ugyanakkor következetes kollégaként ismerték meg. 2010-től 2012-ig rokkantnyugdíjas volt, azóta nyugdíjas. Férjezett, egy fiúgyermeke, valamint egy-egy fiú- és lányunokája van. Szabadidejében szívesen olvas, és foglalkozik próza- és versírással is.

A Győri Karitász munkatársai Horváth Kálmánné Rózsikával először rászoruló embertársként találkoztak hat évvel ezelőtt, 2012-ben. Akkori segítségüket azóta ő – noha maga is nehézségekkel küzd – sokszorosan adja vissza a Karitásznak rendszeres önkéntes munkával, számtalan apró figyelmességgel, törődéssel. Bármilyen feladat adódik, Rózsika lelkesen megy segíteni: kezdetben ruha- és tartósélelmiszer-válogatást és -osztást, adománykínálást végzett, valamint számtalan karitászrendezvényen segédkezett. A Győri Egyházmegyei Karitász központjának 2015-ös létrejötte óta rendszeresen felkeresi az Apor Vilmos Házat, és segíti a megváltozott munkaképességűek tevékenységét. Az ő lelkében valóban szárba szökkent a krisztusi segítségnyújtás üzenete.

„Értesülve a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntéséről, amely szerint a Szent Erzsébet rózsája díjat idén Horváth Kálmánnénak ítélik, rögtön eszembe jutott a Szentírásból Lukács evangéliuma 17. fejezetének 11–19. verse. Ez a tíz leprásról szóló történet. Ez a szakasz arra tanít minket, hogy kétezer évvel ezelőtt a tíz emberből egy visszajött, és megköszönte a gyógyulást, és dicsőítette az Istent. Most a Győr és környékéről nálunk nyilvántartott több mint kétezer rászoruló családból Horváth Kálmánné Rózsika volt az az egy személy, aki nemcsak visszajött és megköszönte a segítséget, hanem amikor az egészségi állapota és ideje engedi, együtt dolgozik velünk, valamint lelkesíti azokat a munkatársakat, akiknél fáradtságot, csüggedést tapasztal. Tudjuk, hogy van értelme a krisztusi szeretet továbbadásának: bizonyítani tudjuk Rózsika önkéntes munkája által, hogy a közvetített szeretetünk jó talajra – személyre – hullott, és általa sokszorozódik több ember felé” – mondta Szabó György, a Győri Egyházmegyei Karitász igazgatója az ünnepségen.

Az MKPK idén ősszel a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében rajz- és fotópályázatot hirdetett Az Eucharisztia az Egyház életének forrása címmel. A pályázat célja az volt, hogy a résztvevők a képzőművészet és a fényképezés művészi eszközeivel bemutassák az Egyház legmélyebb titkát, az Oltáriszentséget és keresztény életünk csúcspontját és forrását, a szentmisét.

A díjátadás előtt Erdő Péter bíboros arról beszélt, hogy a pályaműveket látva azt érezte, a fiatalok lelkét egy sajátos érzés, bűvölet járta át. Az Eucharisztia ugyanis „elvarázsolja” azt, aki vele találkozik, annak ünneplése azt, aki átéli. Magának a templomnak is úgy kell az Oltáriszentség köré épülnie, hogy aki belép, azt valami varázslat kerítse hatalmába. Ezzel összefüggésben nyernek értelmet nehezen fenntartható, díszes templomaink is.

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keretében közös elsőáldozásra hívják a szentség felvételére készülő gyerekeket Magyarországról és a határon túlról is. Ez ugyancsak varázslatos eseménynek ígérkezik – mutatott rá a főpásztor.

A díjátadó este bevételét az MKPK idén a Lea Otthon – családok átmeneti otthona javára ajánlja fel. A Székesfehérvári Egyházmegye által fenntartott otthon elsősorban az egyedülálló várandósokat, anyákat és kisgyermekeiket fogadja be. Egyszerre negyven fő tartózkodhat az országos befogadású intézményben. Különleges szakmai programjuk, sokoldalú segítségnyújtásuk lehetővé teszi, hogy az anyák testi-lelki-szellemi szinten megerősödjenek, alkalmassá váljanak az önálló életre, gyermekeik felnevelésére. Munkájuk eredményeképp a bekerülő gyermekek 99 százaléka a kikerülés után is édesanyjával marad.

A díjátadón közreműködött a Magnificat leánykar, Szebellédi Valéria vezényletével.

Agonás Szonja/Magyar Kurír
Fotó: Merényi Zita