Gyakoroljuk az irgalmasságot! – A magyaróvári Karitász nagyböjti akciója

2016 nagyböjtjében az irgalmasság rendkívüli szentévében hirdette meg először a magyaróvári Szent Gotthárd-Egyházközség nagyböjti gyűjtését. Azóta is ugyanazzal a céllal kérik a hívek adományait hétről hétre. A velünk és mellettünk élő rászorultak számára minden vasárnap csak egy kis apróságot várnak a magyaróvári plébániatemplomba. Erről tartottak március 7-én, csütörtökön sajtótájékoztatót.

Ferenc pápa az irgalmasság rendkívüli szentévét meghirdető Misericordiae Vultus (Az irgalmasság arca) kezdetű bullájában így ír: „Jézus igehirdetése elénk állítja az irgalmasság e cselekedeteit, hogy fölmérhessük, vajon az ő tanítványaiként élünk-e, vagy sem. Fedezzük fel az irgalmasság testi cselekedeteit: jóllakatni az éhezőket, megitatni a szomjazókat, felöltöztetni a ruhátlanokat, befogadni a jövevényeket, ápolni a betegeket, meglátogatni a rabokat, eltemetni a halottakat.” Többek között ezek a gondolatok indították útnak 2016-ban a nagyböjti gyűjtéssorozatot.

„Az a hit lényege, hogy nyitott szemmel járok, és észreveszem a másik ínségét. Olyan vagyok mint az irgalmas szamaritánus, aki képes lehajolni a másik emberhez, képes felemelni a másik embert, képes segíteni őt a bajában. A nagyböjti időszakban erre még inkább rávilágítunk: az Egyházban elengedhetetlen a szeretetcselekedetek gyakorlása” – fogalmazott Bodó Zoltán plébános.

Ebben az évben az alábbi adományokat kérjük:

  • március 10. – egy csomag száraztészta,
  • március 17. – egy doboz ételkonzerv,
  • március 24. – egy doboz tisztálkodó szer (tusfürdő, sampon),
  • március 31. – országos élelmiszergyűjtés,
  • április 7. – egy pár zokni vagy fehérnemű,
  • április 14. – egy csomag édesség (tartós sütemény, kávé, tea).

A felajánlásokat főként a szombat esti és a vasárnapi szentmisékkel kapcsolatban várják a bejárattal szemben lévő oltárhoz. Szívesen fogadják azok felajánlásait is, akik nem rendszeres résztvevői a vasárnapi szentmiséknek, de segítenének a felsorolt apróságok valamelyikével. „Az összegyűlt adományokat elsősorban a mosonmagyaróvári Hajléktalanok Átmeneti Szállására illetve a Családok Átmeneti Otthonába szállítjuk. Az országos gyűjtésre érkezett felajánlásokból pedig a karitászcsoportunk által támogatott nagyjából 70 családot, illetve egyedülálló, idős embert segítjük” – ismertette az adományok felhasználását Kránitz Péter, a karitászcsoport vezetője.

A magyaróvári egyházközség karitász-csoportja részt vesz a plébániai közösség hitéletében is: március 15-én, a 17.15-kor kezdődő keresztút elmélkedéseit ők imádkozzák.

Szöveg és fotó: Horváth Gábor