Vigyük el a szeretet örömét minden gyermekhez!

A soproni Árpádházi Szent Margit-plébánia hívei az idei nagyböjti időszakban 335 kg tartósélelmiszer gyűjtöttek, melyből 37 család (nagycsaládosok, gyermekeiket egyedül nevelő szülők, egyedülálló idős emberek) kapott támogatást. A helyi karitász-csoport tagjai személyesen vitték el az élelmiszercsomagokat a rászorulóknak. Az alábbiakban egy hatgyermekes családnál tett látogatásról szóló élménybeszámolót szeretnénk megosztani olvasóinkkal.

Megszólal a csengő a többlakásos ház kapuján. A karitász-csoport munkatársa húsvét előtt élelmiszercsomagokkal keresi fel a hatgyermekes Kalicz családot.

– Megyünk segíteni! – szól bele a telefonba az édesanya.

– Jó lesz, mert egyedül nem bírom felcipelni az emeletre.

Hamar megjelenik Regő, a nagyfiú és Emese, az egyik középső kislány. Ő viszi a kisebb csomagot, Regő felkapja az egész kerekes kocsit.

– Várj, ez kétemberes!

– Ó, elbírom! – és már indul is felfelé.

A lakásba lépve fogad az édesanya és még három kislány, és nagy, csodálkozó szemekkel a legkisebb, az egy éves Filoména. Letelepszünk a tágas előtér szőnyegére és a gyerekek izgatottan kezdik kipakolni a csomagokat. Munkatársunk kérdez, az anyuka, P. Borbála válaszol.

M.: – Mindenki itthon van?

P.B.: – Csak Kincső, a nagylány nem jött még haza az iskolából.

M.: – És édesapa?

P.B.: – Kivételesen ma itthon dolgozik.

M.: – Vártátok a húsvéti élelmiszer csomagot?

P.B.: – Igen, tudtuk, hogy mint karácsonykor, most is eljön hozzánk a Karitász. Bizony, elkél a segítség, sütünk-főzünk az ünnepekre, sok liszt, cukor, olaj kell, mert sokan leszünk.

M.: – Itthon töltitek a húsvéti iskolai szünetet?

P.B.: – Igen, sőt még két barátnő is itt lesz velünk. Húsvéthétfőn pedig elutazunk a nagyszülőkhöz.

M.: – Hogyan készültök a szent napokra?

P.B.: – Elmegyünk a szertartásokra, és itthon is imádkozunk együtt. A gyerekek sok apró ajándékot készítenek a nagyszülőknek, rokonoknak és ismerősöknek: mindenféle színes papírból kosárkákat, nyuszikat, képeket jókívánságokkal.

M.: – Az ünnepi sütemények elkészítésében melyik gyerek segít?

– Mindenki! – kiáltják kórusban. Még Regő is, az egyetlen fiú a sok kislány közt. Filoména, aki nagy buzgón topog közöttük, még csak egy kis hátramozdító, de nem akar kimaradni semmiből.

M.: – És minek örültök a legjobban a csomagból?

– Mindennek örülünk, a kakaónak, piskótának, de a legjobban az óriás Oreo-csokinak, mert azt még csak reklámban láttuk eddig!

Munkatársunk elbúcsúzik.

– Áldott húsvéti ünnepeket! A szíveteket betöltő szeretetet és a szemetekben ragyogó örömet sugározzátok tovább minden embernek!

Ignácz Miklósné csoportvezető