Szolgálni embertől emberig – Önkéntes találkozót szerveztünk

Szeptember utolsó szombatján rendezték meg a Győri Egyházmegyében tevékenykedő karitász-önkéntesek első találkozóját. A hagyományteremtő szándékkal megszervezett találkozóra mintegy 80 önkéntes érkezett az egyházmegye minden szegletéből.

A találkozó 10 órakor ünnepélyes szentmisével kezdődött a győr-gyárvárosi Jézus Szíve-templomban, melyet Németh László általános püspöki helynök és Győri Imre gyárvárosi plébános mutatott be közösen. László atya szentbeszédében az aznapi evangélium tanítását állította elénk. Kiemelte, az egyház nem létezhet ingyenes szeretet-szolgálat nélkül, mely egyúttal minden megkeresztelt ember lehetősége és kötelessége. Ennek frontvonalába tartoznak a karitász-önkéntesek, akik időt és fáradságot nem kímélve segítenek rászoruló embertársaikon. László atya a karitász-szolgálat lelkes folytatására buzdította az összegyűlteket, végül pedig Isten áldását kérte életükre és tevékenységükre. Utóbbi megerősítéseként a szentmise végén ünnepélyes karitász-fogadalomtételre került sor, melyet közösen mondtak el a jelenlévők.

A szentmise után a Győri Egyházmegyei Karitász központi telephelyére, a győri Apor Vilmos Házba vártuk vendégeinket: némi kávézás, kötetlen beszélgetés után Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Jószolgálat-életműdíjas igazgatója tartott előadást. Marietta elmondta, hogy a jelenleg több mint 370 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztató, több telephellyel és kiterjedt önkéntesi hálózattal rendelkező Szombathelyi Karitász 28 évvel ezelőtt kicsiben kezdődött, és következetes munka eredményeként épült ki. Megtapasztaltak sok krízist, még több csodát, de legfőképpen Isten kegyelmét, mely átsegítette őket a legnehezebb helyzeteken is. Az őszinte, vidám hangulatú előadást Szabó György igazgató köszönte meg, hangsúlyozva, hogy Marietta tevékenysége mindannyiunk számára kiváló példa.

A finom ebéd közös elfogyasztása után kiscsoportos megbeszélések során oszthatták meg önkénteseink a karitász-munka lelki és szakmai tapasztalatait: értesülhettek egymás helyi kezdeményezéseiről, építhették kapcsolataikat és ötleteket kaphattak a hatékonyabb munkavégzéshez. A leghasznosabb meglátások aztán közös asztalnál is elhangzottak, segítve a kölcsönös kommunikációt és támogatva a további szolgálatot.

*

A Győri Egyházmegyei Karitász az utóbbi néhány évben örömteli fejlődésen ment keresztül: egyre több plébánián alakulnak helyi önkéntes csoportok, s a már működő csoportok is egyre több módját találják meg a rászorulók segítésének. Hálát adunk a Jóistennek ezért, hiszen a karitászmunka lényege az ingyenes, krisztusi segítségnyújtás. Rendezvényünk záróimája után a kapott élményekkel megerősítve és a folytatás lehetőségeit mérlegelve búcsúztunk egymástól.

Szöveg és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász