Szép otthonok épültek Karitász-segítséggel a Győri Egyházmegyében

A Győri Egyházmegyei Karitász a tavalyi évben első alkalommal csatlakozott a Katolikus Karitász öngondoskodást elősegítő Szép otthonok programjához, melynek lényege, hogy néhány mélyszegénységben élő családot lépcsőzetes segítéssel arra ösztönözzünk, hogy önerőből javíthassanak nehéz lakhatási helyzetükön. A program fokozatai között udvari rendrakás, lomtalanítás, alapos takarítás és renoválás, valamint festés, állapotrendezés (a Karitász által adott eszközökkel), esetleg ablakcsere, valamint bútor- és használati tárgy-adományozás szerepel. A rászoruló család a Karitász munkatársával közösen, folyamatos konzultáció és motiválás mellett végzi el az átfogó munkát, s így beletanul a ház körüli teendők önálló végzésébe egy, a korábbiaknál magasabb életminőséget kialakítva. 2019-ben összesen 10 rászoruló család segítését vállalta szervezetünk, ebből két eset különösen is érdemes a bemutatásra.

Az egyik család a győri megyeszékhely vonzáskörzetében egy tanyán él, a keresők közmunkásként alacsony jövedelemmel rendelkeznek. A kertrendezés után a Karitász festéssel, illetve a hálószobai ablak, valamint a WC-kagyló kicserélésével segítette őket. A család hálás a Karitász segítségéért, az önerőt szorgalmasan hozzátették otthonuk szépítéhez, életkörülményeik javítása érdekében. A lakást, az udvart, a kertet és a háziállatokat szépen rendben tartják, a kapott kerti eszközöket azóta is használják.

A másik, kistelepülésen élő család már régóta szerette volna családi házát rendbe tenni, így nagy öröm volt számukra, hogy bekerültek a programba. A kerthez, amit a nagyon régóta ott lévő hulladék miatt nem tudtak művelni, egy 6 m3-es konténert rendelt szervezetünk, így a nyáron sikerült a hulladéktól megtisztítani. A család a harmadik gyermek érkezése előtt különösen örült a tisztasági festésnek és a tisztítószereknek, emellett a konyha felújításához csempét, csemperagasztót, fugázó anyagot kaptak a Karitásztól. A család folyamatosan tesz lakókörnyezetének szépítésért, amit saját kétkezi munkájukkal tudtak, elvégeztek a felújításokban, és anyagi lehetőségeikhez mérten jelentős önerőt is hozzátettek: vakolóanyagot vásároltak konyhájuk teljes elkészítéséhez. A régi, széteső konyhabútort a Karitász támogatásával új bútorra cserélték.

Az eddigi tapasztalatokkal gazdagodva a Győri Egyházmegyei Karitász idén újabb 10 családnak fog segítséget nyújtani a Szép otthonok program keretében.

Szöveg és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász