Napsütötte gyerekmosoly – Nyári karitász-táborok egyházmegyénkben

A koronavírus-járvány első hullámának elmúltával új lendületet kapott a segítő tevékenység egyházmegyénkben, melynek különleges formája a nehéz sorsú gyermekek nyári táboroztatása. A Győri Egyházmegyei Karitász helyi önkéntes csoportjainak szervezésében csaknem 150 gyermek nyarát tette szebbé.

A vírushelyzet miatti intézkedések betartásával Harkán, Lébényben, Mosonmagyaróváron és Jánossomorján táborozhattak a gyerekek napközis rendszerben, melyhez a Győri Egyházmegyei Karitász többféle módon igyekezett segítséget nyújtani. A gyerekek helyi programokkal, lehetőségekkel ismerkedtek, és változatos elfoglaltságok révén töltődhettek fel a különleges, otthoni tanulást hozó tavaszi félév után.

A harkai táborba, amelyen 72 gyermek vett részt, ellátogatott a Győri Egyházmegyei Karitász játszóbusza is. Az EGYH-KCP-19-1094 jelű, „Játék – Öröm – Tanulás – Játszóbusz a családokért” elnevezésű projekt keretében hátrányos helyzetű gyermekek és családok számára kívánunk komplex játékélményt, érzékenyítést és tanácsadást nyújtani. A harkai karitász-táborban egy hatféle elfoglaltságot kínáló forgószínpadot alakítottunk ki a gyerekek számára: lehetőség volt kézműveskedésre, karitász-puzzle összeillesztésére, kistotó kitöltésére, meseolvasásra és játékra, ügyességi feladatok kipróbálására és közös zenélésre is. Az állomásokat, ahol a sikeres teljesítésért tallért lehetett kapni, az egyházmegyei karitász-központ munkatársai, valamint két lelkes önkéntes működtette. Az elnyert tallérokkal a közös ebéd után változatos ajándéktárgyakra licitálhattak a gyerekek. A nyeremények között könyv, plüss, kisautó, kirakós, kulacs, iskolaszer, kulcstartó és némi édesség is volt. A Játszóbusz projekt az első alkalom tapasztalataival gazdagodva várhatóan ősszel, illetve jövő tavasszal folytatódik tovább.

Szöveg és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász