Tíz otthon szépült meg a Győri Egyházmegyei Karitász révén

A Győri Egyházmegyei Karitász a tavalyi évben már második alkalommal vett részt a Katolikus Karitász öngondoskodást elősegítő, az EMMI támogatásával megvalósuló Szép Otthon-programjában, melynek lényege, hogy néhány, komoly nehézségekkel élő családot lépcsőzetes segítéssel arra ösztönözzünk, hogy önerőből javíthassanak lakhatási helyzetükön. Mivel a program fontos alkotóeleme a rászoruló család és a Karitász illetékes munkatársa közötti folyamatos konzultáció, a koronavírus-járvány e program megvalósítását is megnehezítette. A tíz segített család története közül ezúttal egyet szeretnénk az alábbiakban bemutatni.

Az egyházmegyénk egyik kisvárosában élő édesanya egyedül neveli három gyermekét, ám rendszeres jövedelméből nem tudta megoldani a korábban javíthatatlanná vált kémény okozta fűtési nehézségeket. A Karitász egy folyamatban lévő belső felújításban segített festékkel és tisztítószerekkel, így a válaszfal és a konyha kifestését az édesanya a gyermekekkel közösen végezte el. A segítés lehetővé tette, hogy a kéményt időközben megjavíttassa a család, sőt, a Szép Otthonok program révén a rossz állapotban lévő, életveszélyes teraszt is sikerült újrabetonoztatni. A gyermekek a program részét képező, ház körüli rendrakásból és gondozásból is kivették a részüket. Külön kiemelendő a család program során tanúsított összefogása, illetve felelősségteljes, önálló magatartása, mely egyben segítésünk valódi sikere is.

Szervezetünk a tavalyi tapasztalatok fényében, illetve a koronavírus-járvány hatásai miatt idén összesen öt családnak fog Szép Otthon-segítséget nyújtani.

Szöveg és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász