Komplex karitász-segítségnyújtás először egyházmegyénkben

„Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül
eggyel is tettetek, velem tettétek.” (Mt 25,40)

A Győri Egyházmegyei Karitász 2020. tavaszán, története során először komplex segítségnyújtásba kezdett, hogy egy – részben műtéti beavatkozás nyomán – szorult helyzetbe került kisvárosi férfi lakhatását lehetővé tegye. A 2020. februárjától kezdődő helyi összefogás részeseként szervezetünk vállalta, hogy a rászoruló házát sokrétű felújítási munkákkal, valamint a közművek bevezetéssel élhetővé tegye.

Tevékenységünk révén teljes ablak- és bejárati ajtó-cserére, aknacserére, vizesblokk-felújításra, kéményseprésre, egy lakószoba- és konyhafelújításra, kisebb javítások elvégzésére, bebútorozásra, festésre és takarításra, valamint a közművek bevezetésére került sor. A férfi ügye mindeközben széleskörű összefogást indított el: több érintett magánszemély, helyi vállalkozás és kereskedelmi bolthálózat is megkeresett minket, hogy építőanyaggal, szolgáltatással vagy egyéb adománnyal segítse a közös ügyet. Nehéz, sokszor embert próbáló feladataink elvégzését nagyban megkönnyítették a gyakran váratlan helyekről érkező adományok, melyeket ezúton is hálásan köszönünk. Szervezetünk az eset révén új önkéntes közösséggel is gazdagodott: tavaly májusban új karitász-csoport alakult a helyi plébános ösztönzésére, hogy a település szociális arculatának formálása mellett különös figyelmet fordítson a szóban forgó történetre is. A rászoruló mindennek eredményeképpen 2020. karácsonya előtt visszaköltözhetett felújított, immár meleg vízzel, fűtési lehetőséggel és villannyal rendelkező lakhelyére, rendszeres utógondozása jelenleg önzetlen segítők helyi összefogása révén valósul meg.

Valljuk, mindenki megérdemel egy esélyt az újrakezdésre, még az a szegény sorsú embertársunk is, akiről a világ már lemondana. Örömmel tölt el minket, hogy a koronavírus-járvány ellenére megvalósíthattuk történetünk első komplex segítségnyújtását, melynek tapasztalataiból okulva a jövőben hatékonyabban tudunk tevékenységünket végezni a rászorulók javára.

Riportunk a segítségnyújtásról itt olvasható.

Szöveg és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász