Rendkívüli segítség Húsvét küszöbén

Kacsacombból, sajtból, almából és változatos tartósélelmiszerekből álló csomagot juttatott el a Győri Egyházmegyei Karitász 2021. márciusában mintegy száz családnak, hogy az immár egy éve tartó koronavírus-járvány árnyékában segíthesse Húsvét megünneplését.

Március 18-án Csornáról keresett fel minket Családi János, a Hanság-Fertőmenti Szövetkezet elnöke, hogy tavalyi, nagy mennyiségű almalé-adománya után ezúttal csaknem 7200 kg étkezési almát ajánljon fel szervezetünknek. Az adakozó elmondta, az iskolagyümölcs-programban résztvevő szervezetként rendszeresen szállítottak gyümölcsöt Győr-Moson-Sopron megye diákjai számára, azonban a tavalyi koronavírus-járvány miatti kényszerű iskolabezárás nyomán arra gondoltak, hogy a meglévő készletet ingyenesen a megyei kórházaknak és szervezetünknek adományozzák.

Mivel a Katolikus Karitász jóvoltából ugyanebben az időszakban további 450 db fagyasztott kacsacombot, illetve 150 db felezett trappista sajtot kaptunk, megszerveztük, hogy a rendelkezésre bocsátott, hűtőházból származó adományok a szomszédos egyházmegyei karitász-szervezetek és társintézményeink bevonásával egy héten belül eljussanak a rászorulókhoz. A családoknak szánt segélycsomagot ezen kívül a március 12-13. között a győri ALDI élelmiszerüzletben általunk gyűjtött tartósélelmiszer-dobozokkal egészítettük ki.

Külön öröm volt számunkra, hogy az adományok válogatásában, csomagolásában és rakodásában a járványügyi előírások betartása mellett mintegy negyven fiatal önkéntes vett részt, akik Iskolai Közösségi Szolgálat keretében segítettek szervezetünk központjában, a győri Apor Vilmos Házban. A jelentkező diákok láthatóan örültek a lehetőségnek, hogy egy időre kiszabadulhatnak a kényszerű otthontanulás keretei közül; mindannyian lelkesen, szorgalmasan dolgoztak. Az önkéntes munka során a fiatalok az adományok rendezésén, csomagolásán túl a központunkban zajló raktárfelújítás megkönnyítésében is részt vettek.

A járványügyi előírások betartásával végül személyesen adtuk át a rendkívüli egységcsomagokat rászoruló családjainknak, melynek lebonyolításában nagy segítséget nyújtott számunkra a győri Brenner János Hittudományi Főiskola.

Az adományként kapott, kiemelkedő mennyiségű almából társintézményeinknek is nagyobb mennyiséget juttattunk: a Pannonhalmi Egyházmegyei Karitásznak, a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitásznak, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznak, a Veszprémi Főegyházmegyei Karitásznak, csornai és mosoni karitász-csoportunknak, illetve, a Győri Egyházmegyei Papi Otthonnak, a Brenner János Hittudományi Főiskolának, a győrújbaráti Márton Lakóotthonnak, a mosonmagyaróvári Kistérségi Egyesített Szociális Intézménynek, a győri Hajléktalanszállónak, a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézménynek, valamint a budapesti Szent Lujza Idősek Otthonának és Szent Ferenc-kórháznak.

A fentieken túl az idei nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtés során a járvány ellenére összesen 5,5 tonna élelmiszert tudtak szétosztani helyi karitász-csoportjaink, plébániai közösségeink a rászorulók számára, szebbé téve ezzel számukra Húsvét ünnepét. Ezúton köszönjük adományozóink és önkénteseink nagylelkű segítségét!

Szöveg és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász