A szeretet szolgálatában – Önkéntes találkozót szerveztünk

Két év után először szervezett találkozót a Győri Egyházmegyei Karitász plébániai önkéntes csoportjainak november 13-án, szombaton a győri Káptalandombon, hogy szakmailag és lélekben is megerősíthesse a szeretet-szolgálatban tevékenykedőket. A járvány jelentette veszély ellenére mintegy 60 önkéntes fogadta el meghívásunkat, hogy együtt töltekezhessünk a személyes találkozásban, tapasztalatcserében.

A találkozó kezdetén, 10 órakor dr. Veres András győri megyéspüspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-székesegyházban. A főpásztor szentbeszéde elején emlékeztetett, hogy ezen a napon a magyar szenteket és boldogokat ünnepeljük, majd a magyar néplélek néhány vonásának felidézésével arra kereste a választ, mi az oka annak, hogy a történelem során a Kárpát-medence szokatlanul sok szentet adott egyházunknak. Püspök atya maga adta meg a választ: ha a magyar ember elszánja magát valamire, akkor abban kitart a végsőkig. Ilyen „pazarlóan önzetlen” lelkület szükséges a karitász-szolgálathoz is, melyben nem lankadhatunk, hanem mindig kérnünk kell az Urat további kegyelemért. Ezt szolgálja ez a találkozó is, amely alkalom arra, hogy megújítsuk elkötelezettségünket a szegények szolgálata iránt. Veres András Szent-Gály Kata gondolatával zárta szentbeszédét, miszerint életünk során nem csak a bűn, hanem az átlagkereszténység kísértését is el kell kerülnünk. Ezután a résztvevők közösen megújították karitász-fogadalmukat.

A szentmise után a győri Brenner János Hittudományi Főiskola dísztermébe vártuk önkénteseinket, ahol megváltozott munkaképességű munkatársaink által készített figyelmességgel kedveskedtünk nekik. Elsőként Lőrincz Attila győri karitász-igazgató köszöntötte az egybegyűlteket. Személyes hangú bevezetőjében kiemelte a személyes gondoskodás fontosságát, illetve azt, hogy a vírusjárvány ellenére az elmúlt másfél évben 11 új karitász-csoport alakult. Az igazgató megköszönte az önkéntes csoportok önzetlen szolgálatát, röviden bemutatta a tavalyi és az idei év Caritas Hungarica-díjasait, valamint a győri karitász-központ munkatársait, majd átadta a szót Zagyva Richárdnak, a Katolikus Karitász országos igazgató-helyettesének, aki „Karitász: szolgálat, kihívás, öröm” címmel tartott szakmai előadást. Zagyva Richárd áttekintette a Karitász történetét és fejlődését, kifejtette küldetésének alapjait, és kitért a Karitász jelenkori tevékenységére és jövőbeli lehetőségeire is. A Brenner János Hittudományi Főiskola által biztosított meleg ebéd után kérdezz-felelek formájában dolgoztuk fel közösen önkénteseink előzetesen megküldött visszajelzéseit saját csoportjuk és győri központunk munkájáról.

A záróimádság után sokunk maradt még néhány percre, hogy üdvözölje a régen látott ismerősöket, bízva abban, hogy hamarosan újra találkozunk. Nagy öröm, hogy a nehézségek ellenére együtt tudott ünnepelni a Győri Egyházmegyei Karitász egyre gyarapodó közössége.

Szöveg és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász