Szolgálni a frontvonalban

Adományok gyűjtésén és eljuttatásán túl a Győri Egyházmegyei Karitász személyes jelenléttel is segíti a határmenti Barabásnál, a Katolikus Karitász szervezésében zajló menekültfogadást. Legutóbb szervezetünk igazgatója, Lőrincz Attila járt a helyszínen.

Az egy hónapja kitört ukrán-orosz háború civil áldozatait és menekültjeit társszervezeteinkkel összefogva az első perctől kezdve folyamatosan segítjük. Első lépésként február 28-án útnak indult két kollégánk 1 tonnányi, közel 2 millió Ft értékű adománnyal, valamint részt vettek a menekültfogadó bázis kialakításában. Utóbbit szintén kollégánk, az ezen a területen nagy tapasztalatokkal rendelkező Vadász Bálint végzi, csaknem folyamatos helyszíni szolgálatban. Az elkövetkező hetekben több alkalommal indítottunk útnak egyházmegyei gyűjtésünkből összegyűlt adományokat a háború elől menekülők ellátására, összesen kb. 8 millió Ft értékben. Emellett plébániai önkéntes csoportjainkból, illetve támogatóink, partnereink közül is többen jelentkeztek erre az embert próbáló, nemes szolgálatra.

Március 22-én 600 kg célzott tartósélelmiszer-, illetve ruhaadománnyal indult útnak igazgatónk, melyet még aznap átadott a beregszászi karitász-szervezetnek, ezután két alkalommal is vállalt éjszakai és nappali szolgálatot a barabási menekültfogadó bázison.

Szöveg és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász