Győr-bácsai élménytábor menekült gyerekeknek

Az Ukrajnában zajló háború elől menekülő gyerekeknek szervezett nyári tábort a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiója és a Győri Egyházmegyei Karitász. Augusztus 1. és 19. között háromszor egy hetes turnusban, összesen kilencven gyermeknek teszik könnyebbé a vakációt a szeretetszolgálatok munkatársai és önkéntesei. Augusztus 10-én, szerdán nyílt napot tartottak a táborban.

A győr-bácsai katolikus templom plébánosa, dr. Egresits Ferenc ajánlotta fel a célra a templom melletti helyiséget és az udvart, ahol a gyermekek egy kicsit feledhetik azt, ami a hazájukban zajlik. Számos önkéntes ajánlotta fel szolgálatát, hogy reggeltől-estig a lurkókkal lesznek, játszanak, mókáznak és sok-sok élményt szereznek. Az önfeledt kikapcsolódásban segít az ugrálóvár, a kézműves foglalkozások és fagylaltozások is. A költségekhez számos vállalkozás és szervezet hozzájárult, ezzel segítve a táboroztatást.

A nyílt napra a táborozó gyerekek régóta készültek, így felcsendültek dalok, rappek, sőt táncelőadást is láthattak a látogatók. Torokszorító volt, amikor a tizennégy éves Vladislav és barátja, Dima énekeltek: daluk a háborúról szólt, jelezve, bármennyire is jól érzik magukat, tisztában vannak azzal, mi zajlik otthon… „Éppen ez a célja a két karitatív szervezetnek, az őket segítő önkénteseknek, cégeknek. Feledtetni egy kicsit a szörnyű emlékeket; kikapcsolódást, szórakozást és nem utolsósorban közösségi élményt nyújtani a gyerekeknek amíg a szülők dolgoznak” – hangsúlyozza Panker Mihály, a máltaiak ügyvezetője. „Gondos előfelmérés és kapcsolatfelvétel után tudtunk heti 30 gyermek számára összeállítani a turnusokat, ezúton is megköszönve Ferenc atyának, hogy biztosította számunkra a helyszínt. Munkatársaink több közös programmal igyekeznek segíteni a táborozó gyerekeket, felmutatva számukra a krisztusi szeretet fontosságát.” – emeli ki Lőrincz Attila győri karitász-igazgató.

A tábor programja igazán változatos, a kommunikációban végig önkéntes tolmácsok segítenek. Délelőttönként a résztvevők magyar nyelvtudását fejlesztik, hogy gördülékenyebb legyen a szeptemberi iskolakezdés. Délután helyismereti, kézműves és csapatépítő foglalkozások követik egymást. A tábor első hetében a Győri Egyházmegyei Karitász játszóbusza, kreatív és sportfoglalkozások színesítették a napokat. A táborlakók ellátogattak a helyi füvészkertbe, kisvonattal járták be a győri belvárost és játszóházban is voltak. Nyár lévén nem maradhatott ki a közös fagyizás sem.

A táborozó gyerekek érzik a feléjük áradó törődést, szeretetet. Ez látszott a nyílt napra összeállított rövid műsorukból is, amelynek végén elénekelték az ukrán himnuszt, miközben kifeszítettek egy magyar és ukrán zászlót, szorosan egymás mellé. Jól érzik magukat Magyarországon, beilleszkedtek, ám mindennél jobban várják, hogy végre hazatérhessenek, a békés Ukrajnába.

GyőrPlusz / Győri Egyházmegyei Karitász
Fotó: O. Jakócs Péter (GyőrPlusz) / Győri Egyházmegyei Karitász / Magyar Máltai Szeretetszolgálat