Folyamatos erősödésben – Áttekintés a Győri Egyházmegyei Karitász elmúlt két évéről

Szervezetünk, a Győri Egyházmegyei Karitász folyamatos fejlődésben segíti egyházmegyénk rászorulóit. Az elmúlt két év sok változást hozott szeretetszolgálatunk életében, melynek főbb állomásait most visszatekintve érdemes bővebb formában is rögzíteni – a számvetés, a tanulságkeresés és a hálaadás lelkületével.

Folyamatos erősödésben – Áttekintés a Győri Egyházmegyei Karitász elmúlt két évéről
Folyamatos erősödésben

Az elmúlt két évben pusztító koronavírus-járvány ellenére folyamatosan működtetjük a Katolikus Karitásszal közösen megvalósuló szezonális segélyakcióinkat: melynek keretében pelenkát, Béres-cseppet, vetőmagot és iskolakezdési utalványt adunk, nyári táborozásban segítünk, tartósélelmiszer-gyűjtést és Szent Erzsébet kenyerének osztását szervezzük, LAK6- és Szép Otthon-támogatás útján lakhatással összefüggő segítséget nyújtunk arra jogosultak számára, valamint saját termékeinkkel jelen vagyunk többek között a győri adventi vásárban.

Az elmúlt években – válaszolva régiónk szociális kihívásaira – új tevékenységként indítottuk el a „Játék – Öröm – Tanulás: Játszóbusz a családokért” című projektünket, valamint a Sziénai Szent Katalin idősgondozási programot. Előbbi projekt keretében idén már 10 helyszínen 300 nehéz sorsú gyerek táborozását támogattuk, utóbbi programban egyelőre öt idős embert látogatunk két munkatárssal és egy önkéntessel.

Idősgondozás a karitászban

A 2020 tavaszán kitört koronavírus-járvány mindannyiunk életét megnehezítette. Szervezetünk a segítségnyújtás személyes formáját tartja a legfontosabbnak, amely azonban a járvány következtében jelentősen megnehezült. Ennek áthidalására saját forrásból biztosítottunk ciklikus formában tartósélelmiszer-csomagot önkéntes csoporthálózatunk szegényei felé. Ugyanebben az időszakban komplex segítségnyújtási projekt keretében tettük lehetővé egy kórházi kezelésből lábadozó felebarátunk számára az emberhez méltó lakhatást. Szintén a járvány okozta kényszerűség adta a lehetőséget nagy mennyiségű maszk, gumikesztyű, fertőtlenítőszer, illetve alkalmi gyümölcs, termény és egyéb élelmiszer gyors szétosztásának koordinálására.

Megnövekedett feladataink elvégzését örömteli módon gyarapodó önkéntes közösségünk segíti: két év alatt 25-ről 42-re nőtt plébániai önkéntes csoportjaink száma, így csaknem 250 fő önkéntessel vagyunk jelenleg kapcsolatban. Iskolai közösségi szolgálat keretében 20 oktatási intézménnyel van szerződéses viszonyunk, és egyre gyakrabban fordulnak meg nálunk diák önkéntesek, mely növekvő népszerűségünket jelzi.

Munkatársainkkal közös szervezetfejlesztésen, majd szakmai szupervízión vettünk részt, ami nagymértékben segítette, hogy főállású munkatársi csapatunk 5 főről 10 főre gyarapodott, illetve a mára 13 fő megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztató Apor-műhelyünk immár állami bértámogatással működik.

Büchl-műhely megáldás
Büchl-műhely megáldás

Különleges pillanat volt, amikor 2021. tavaszán Harkán is elindult a fogyatékkal élő gyerekeknek nappali elfoglaltságot adó Kuckó klub; és amikor 2021. szeptember 4-én – csatlakozva a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus rendezvényeihez – három helyszínen láttuk vendégül egyházmegyénk legelesettebbjeit egy szeretetvendégség keretében. 2021. novemberében 60 fővel meghitt hangulatú, vidám és informatív önkéntes találkozót tartottunk; 2022. januárjában pedig sokéves álmunk vált valóra, amikor központunk frissen felújított részén püspöki áldással indult útjára a Büchl Hungária Kft.-vel közösen működtetett, újabb 12 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztató műhely.

Szervezetünk fejlődése győri központunkat sem hagyta érintetlenül: ahogy az évek során megtelt élettel a Kandó Kálmán utcai ipari épület, úgy szépült meg lépésről lépésre. 2020. nyarán központunkon teljes tetőcserét és tetőszigetelést hajtottak végre, 2021. nyarára pedig megvalósult a felújítás rég várt IV. üteme, otthont adva a Büchl-műhelynek, valamint egy új élelmiszer- és egy karitász-raktárnak.

Ahogy eddig, a nyilvánosság felé is igyekeztünk tevékenységünkön keresztül felmutatni az embertől emberig ható krisztusi szeretetet. Ebben az egyházi és világi sajtóorgánumok, valamint a közösségi média felületei mellett segítségünkre van 2021-től működő saját honlapunk is: https://karitasz-gyor.hu/.

A 2022. február 24-én kitört ukrajnai háború újabb terheket rótt ránk, ám az igazi segítség a bajban mutatkozik meg: bízvást számíthattunk erősödő önkéntes hálózatunkra, a jóakaratú felajánlók és támogatók segítségére, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiójára, melynek vezetésével a közös feladat hozott össze minket.

Gyorsan érkezik a segítség

Vallom, hogy a közösség igazi próbája a krízishelyzet. Az elmúlt két évben örömmel tapasztaltam, hogy karitász-közösségünk az imént említett sokféle, gyakran váratlanul érkező feladatban remekül helytáll, tanúságot téve elkötelezettségéről. Gyakran jut eszembe az a személyes élményem, amikor otthonunkban a fiam egy családi étkezés alkalmával az alábbi kérdést intézte hozzám: „Apa! Neked ki a főnököd?” Amire én kiejtett szó nélkül reagálva a mutató ujjammal az ég felé irányítottam a tekintetét. Érkezett is hamar az elégedett válasz: „Igen! Apa nem dolgozik Akárkinek!”

Meggyőződésem, hogy szolgálatunk életében, a jót tenni akarásban, tevékenységünk eredményeiben mindannyian eszközök vagyunk. A mindennapi embert próbáló helyzetekben úgy is érezhetjük, talán nem is feltétlenül a legalkalmasabbak. Meghívottak, akiket alkalmassá kíván tenni a Teremtő, amihez elengedhetetlen az Istenbe vetett hit.

Hálát adok Istennek, hogy „karitászos” lehetek, s alapítónk jelszavával élve „tehetem a jót mindenkivel.” (vö. Gal 6,10)

Győr, 2022. szeptember 20.

Lőrincz Attila igazgató
Győri Egyházmegyei Karitász