Gyarapodva a szeretet szolgálatában – Csoportvezetői szakmai napot szerveztünk

Önkéntes csoportjainak vezetői számára rendezett szakmai napot a Győri Egyházmegyei Karitász 2022. október 1-jén, szombaton győri központjában, mégpedig azzal a céllal, hogy szakmai segítség nyújtásával megerősítse küldetésükben az egyházmegye területén tevékenykedő csoportokat.

Aznap 9 órára összesen 27 résztvevő érkezett hozzánk egyházmegyénk 21 csoportjából. A kezdéskor velük együtt imádkozva újítottuk meg karitász-önkéntesi fogadalmunkat. Lőrincz Attila igazgató köszöntő szavai után elsőként a Katolikus Karitász évenként visszatérő segélyakcióinak aktualitásait tekintettük át. A Szép Otthonok-, a LAK6- és az Együtt a babákért-programok részletes ismertetése után az előttünk álló ősz és tél teendői következtek, részben érintve a közelmúltban lezajlott akciókat is (nyári táborozás, iskolakezdési támogatás). Szó esett a novemberi Szent Erzsébet kenyere- és az adventi Tárjátok ki szíveteket-programról, utóbbi keretében az Egymillió csillag-kezdeményezésről és a tervek szerint december 4-én megtartandó győri karitász-rendezvényéről is. Ezután Lőrincz Attila igazgató beszélt a karitász-keretek közötti rendszeres élelmiszermentés lehetőségeiről, majd a közeli jövőre tekintve szóba került az Élelmiszerbank Egyesülettel közös tartósélelmiszer-gyűjtés, az Angyalbatyu- és a Gyerekek karácsonya-kezdeményezés, valamint a nyári táborozásokat segítő Játszóbusz-projekt egyaránt.

A közös meleg ebéd, valamint a szakmai előadások közti szünetek alkalmat adtak arra, hogy a hallottakról hasznos tapasztalatcsere alakulhasson ki kollégáink és a csoportvezetők között, akik koradélután még meghallgathattak egy-egy előadást a karitász kommunikációjáról, illetve a karitász-szolgálat módszertani alapvetéseiről. Csoportvezetőink a 14 órai búcsúzást követően remélhetőleg mind szakmai, mind lelki értelemben gazdagodva térhettek haza, hogy saját egyházközségükben alkalmazzák tovább a megismerteket.

Szöveg és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász