Pápalátogatás 2023 – Karitász-küldöttségünk élménybeszámolója

Ferenc pápa április 29-én, szombaton rászorulókkal, menekültekkel és a karitatív szervezetek munkatársaival és önkénteseivel találkozott a budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban. Szent Péter utódát Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász igazgatója köszöntötte. Alig egy órával az eseményt követően a Győri Egyházmegyei Karitásztól érkezett zarándokokat kérdeztük a Szentatyával való találkozóról.

*

Lőrincz Attila, a Győri Egyházmegyei Karitász igazgatója: A Győri Egyházmegyei Karitász 28 fős közösséggel (köztük önkéntesek, fogyatékkal élők, nagycsalád, munkatársak) érkezett a Szentatya ezen programjára. Nagyon felemelő érzés volt a társszolgálatokkal, így például a Máltai Szeretetszolgálattal, az Ökumenikus Segélyszervezettel és Kalkuttai Szent Teréz nővéreivel, valamint nehéz sorsú emberekkel, idősekkel, fogyatékkal élő felebarátainkkal, menekültekkel közösségként részesei lenni a csodálatos eseménynek. A könyörgések, közös imádságok révén érzékelhető volt a szerető Isten jelenléte. Ferenc pápa beszéde sok mindenben megerősített és egyben feladatot is adott, hogy közösen kell mennünk ezen az úton, és meg kell látni azokat a lehetőségeket, amikor a krisztusi szeretetet tudjuk gyakorolni. A Szentatya azt is elmondta, hogy a szeretet az a nyelv, amit minden nemzetnek beszélnie kellene és ehhez nem kell semmilyen nyelvismeret. Ezt kell szem előtt tartani a szolgálatunk mindennapjaiban. A Szentatya nagyon lenyűgözött közvetlenségével. Különösen is jól esett, hogy a karitász védőszentjét, Árpád-házi Szent Erzsébet méltatta és állította elénk példaként.

*

Pappné Szerencsi Marietta, a Győri Egyházmegyei Karitász önkéntese: Nagy élmény volt ilyen közelről látni őt. Abban a kordonban álltam, amelyik a Szentatyát fogadta kint a Rózsák terén, ott gurult el mellettünk az autója, integetett nekünk. Nagyon készültem rá, hogy találkozzam vele. A tévén keresztül figyelemmel kísértem a tegnapi napját, tényleg van egy kisugárzása, amit nem is lehet elmondani, csak érezni lehet. Azt éreztük, hogy Jézus képviselője közöttünk volt. A beszédéből azt viszem magammal, hogy mindig-mindig megújulva kell képviselni a Jóistennek a jelenlétét az emberek között, nem szabad belefáradni. Ő 86 éves, lelkesedése és fiatalsága erőt is ad, egyben példamutatás is.

*

Frank Tibor megváltozott munkaképességű. A karitásznál mélyült el a hite. Nemrég volt elsőáldozó, amelyre példamutatóan készült fel: Nagyon lenyűgöző és örömteli, hogy láthattam a Szentatyát. Nagyon nagy megtiszteltetés volt, hogy jelen lehettem és találkozhattam vele. Jó érzés volt hallgatni a tanúságtevőket, mély benyomást tettek rám. A Szentatya nagyon mély dolgokat mondott, ami meghatotta az embereket, szívhez szóló volt a beszéde.

*

Csizmazia Tamásné Bálint Laura 10 gyermeknek adott életet. Az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban férjével együtt az öt legkisebbel vehettek részt a találkozón: Kegyelemnek és áldásnak éltük meg, hogy ezt a lehetőséget megkaptuk. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson kivetítőn láttuk Ferenc pápát. Most, amikor kivonult, nagyjából öt méterre ment el mellettünk. Amit a legfontosabbnak tartok, hogy mi, katolikusok és általában az emberek a gyakorlatban éljük meg a szeretetet, ne csak elméleti szinten. Jobban lépjünk ki a hétköznapokban ilyen téren, jobban vegyük észre a rászoruló embertársunkat. Ne csak a testi szükségletekben, hanem a lelkiekben is, ne legyünk személyválogatóak. A közönnyel és a személyválogatással szemben a szeretet álljon.

Győri Egyházmegye Sajtóiroda (hmg) / Győri Egyházmegyei Karitász
Fotó: Győri Egyházmegyei Karitász