Családi karitász-nap Nagybajcson

Június 17-én a helyi karitász-csoport szervezésében, valamint a helyi közösség összefogásával családos karitász-napot tartottak Nagybajcson. Délelőtt 9.30-kor misével kezdődött a program: Csámpai Norbert plébános atya beszélt a karitászról mint szervezetről és szeretetszolgálatról, elmondta a történetét, kiemelte Árpádházi Szent Erzsébet életét, és még néhány olyan fontos személyt, aki a karitász életében lényeges szerepet töltött be. A misén a templom énekkara ritkán hallott, különleges Szent Erzsébet-énekeket adott elő.

Mise után a plébánia udvarán Kerekítő baba-mama foglalkozáson vehettek részt a kisgyerekek szüleikkel, nagyszüleikkel. Öröm volt látni, mennyi apuka mondókázott gyermekével. Közben Norbert atya vezette a Templom-túrát: bemutatta az érdeklődőknek a nagybajcsi templom értékeit, mesélt az érdekességekről, a templom titkairól. A régi nagybajcsiak, az idősebb hívők is sok új információhoz jutottak. Ezek után a gyerekek játszottak: a szervezők légvárat állítottak fel, a nagyobb gyerekek kézműves foglalkozáson vettek részt, az idősebbek beszélgettek. Majd elkészült a gulyásleves, illetve támogatóink, lelkes nagymamák hoztak sok-sok palacsintát, pogácsát, így ebéddel vendégeltük meg a jelenlévőket.

Ebéd után a Kisbajcsi Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola énekkarának vidám kis műsorát élvezhettük, a gyerekek eközben a Győri Egyházmegyei Karitász Játszóbuszának játékaival játszottak, légváraztak. Az iskolás gyerekek végigcsinálták a 8 állomásos Karitász-vetélkedőt, melyben ügyességi-, érzékenyítő-, logikai feladatok is voltak. Aki sikeresen megoldotta az összes feladványt, ajándékcsomagot kapott. Közben újabb kézműves foglalkozáson lehetett szép díszeket készíteni, melyeket ki-ki az anyukájának, nagymamájának ajándékozhatott. A nap végén tartottuk Menekülés Máriához-versenyünket: a templomtól kellett eljutni a falu szélén található Lourdes-i Mária oltárhoz, ez kb. 1,2 km. 11 biciklis, 1 futó és 2 sétáló versenyző teljesítette a távot. Verseny volt ugyan, de mindenki egyformán díjazásban részesült, mindegyikükre büszkék vagyunk. A díjak átadása után a gyerekek még játszottak kicsit, aztán egy röpke zápor gyors összepakolásra késztetett minket, így ezzel zárult a nap.

Három kitűzött célunkból egy biztosan megvalósult: a közösségépítés, hiszen a templomi közösségünkből sokan eljöttek, és aki ott volt, az jól érezte magát, ráadásul pozitív meglepetés volt a hívek nagylelkű adakozása is. A nap során több, mint 80 000 Ft adományt gyűjtött a helyi karitász-csoport, melyet támogatottjainak segítésére fordít.

Köszönjük mindenkinek a segítséget, aki hozzájárult a családos karitász-nap megvalósulásához!

Szöveg és fotó: Oroz veronika (Nagybajcsi karitász-csoport) / Győri Egyházmegyei Karitász