Tizenkettedik alkalommal osztották ki a rangos Caritas Hungarica-díjat

A budapesti Magyar Szentek Temploma szolgált helyszínéül a 2023. október 7-én ünnepi szentmisével egybekötött, és immár 12. alkalommal kiosztásra kerülő Caritas Hungarica-díj átadójának. Az esemény főszereplői a Katolikus Karitász legodaadóbb önkéntesei voltak, akiket Herczegh Anita, a Karitász jószolgálati nagykövetének köszöntője után Écsy Gábor karitász igazgató méltatott, és akik Spányi Antaltól, a Katolikus Karitász püspök elnökétől vehettek át díszoklevelet. Egyházmegyénkből idén Csapóné Obendorfer Erika, Kránitz Péter és Tóth János kapta az elismerést.

A kitüntetés alapkoncepciója 2012-es alapítása óta mit sem változott: a Karitász vezetősége ki szeretné emelni azokat az önkénteseit, akik példaértékű karitatív munkát végeznek az ország bármely pontján. A Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete egyúttal inspirálni szeretne mindenkit az önkéntességre, és megmutatni a másokért vállalt önzetlen munkában rejlő erőt és szépséget. Zagyva Richárd, a Karitász Országos Központjának igazgatóhelyettese felvezetőjében rámutatott, ennek kiemelt fontosságára: számos marginalizálódott és elmagányosodott idős, beteg, fogyatékossággal élő ember vagy mélyszegénységben élő család a karitász önkéntesei révén kap reményt terheik további hordozásához.

Herczegh Anita asszony üdvözlő beszédének egyik számára kedves, a béna meggyógyításáról szóló evangéliumi történet volt a kiindulópontja, melyben érdekes párhuzamot húzott a múltbéli és mai önkéntesek között. A történetben a beteg nem egyedül került Jézus elé, hanem négyen vitték. Olyan határozottan célba akarták juttatni, hogy kibontották a tetőt, amihez valóban nagy elszántság kellett. Jézus ezt a nagy hitet látva fordult aztán a bénához. ”Íme, négy, lehetetlent nem ismerő segítő önkéntes. Négy ember, akinek gyógyító hite van és akkora teherbírása, hogy nem csak a saját életét, másokét, másokat is hordozni képes. Csupa találékony szeretet, jótékonyság és irgalom: csupa karitász”, mondta. Anita asszony örömmel köszönte meg a díjazottak másokat felemelő szolgálatát és életerejét.

Écsy Gábor atya fontos embereknek nevezte a harmincnyolc karitász önkéntest, mert tevékenységük folyamatos, nem csupán alkalmanként fordítják idejüket, tudásukat és figyelmüket másokra, hanem egész évben. „Szolgálatuk révén érnek célba az élelmiszerek, gyógyszerek, ruhák, bútorok és egyéb tárgyi adományok, ami a nehéz szociális körülmények között élőknek kerültek felajánlásra. Betegeket, magányos időseket látogatnak és fizikai, valamint lelki támogatást is nyújtanak.”

A kitüntetésben részesülők elismerő oklevelet kaptak Spányi Antal püspök úrtól, aki tizenhat paptársával különleges ünnepi misét koncelebrált a díjkiosztót megelőzően, Karitász-kitűzőt vehettek át Écsy Gábortól, és a reflektorfénybe állított díjazottakat bemutató füzetet az egyházmegyei igazgatóktól. Az önkéntesek nevében Török József, az Egri Főegyházmegyéhez tartozó a tiszafüredi Salkaházi Sára Karitász Csoport vezetője mondott köszönetet.

A Katolikus Karitász önkéntes hálózatában az ország 16 egyházmegyei központjában, 17 szociális intézményében, több mint 880 települési csoportjában, valamint az országos segélyakciók alkalmával évente közel 10.000 önkéntes vállal karitatív munkát, a cselekvő szeretet jegyében.

12. alkalommal osztották ki a rangos Caritas Hungarica-díjat

A kitüntetettek névsora egyházmegyénként

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Raffay Zoltánné
Rektor Józsefné

Egri Főegyházmegye
Gyarmaty Zoltánné
Ládiné Nagy Nikoletta
Török József

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Gregor Jánosné
Hernád Sándor
Muszely Pálné

Győri Egyházmegye
Csapóné Obendorfer Erika
Kránitz Péter
Tóth János

Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye
Belányi Józsefné
Füleki Gyuláné
Nagy Ferencné

Kaposvári Egyházmegye
Lempach Gabriella
Luczáné Egerszegi Ágota
Stix József Istvánné

Miskolci Egyházmegye
Csanálosiné Bolacsek Anita

Nyíregyházi Egyházmegye
Kerekes András Attila

Pannonhalmi Egyházmegye
Honner Lászlóné

Pécsi Egyházmegye
Hurton Antal
Martina Erzsébet
Novothné Bán Erzsébet

Szeged–Csanádi Egyházmegye
Bauer Ferenc
Modok-Kaszás Edit
Papp Lajosné

Székesfehérvári Egyházmegye
Göttli Miklós
Grüll Józsefné
Szloboda Balázsné Krisztina

Szombathelyi Egyházmegye
Finy György
Gál Lászlóné
Pál Józsefné

Váci Egyházmegye
Battyányi Józsefné
Csizmadia Mihályné
Gajdos Endréné

Veszprémi Főegyházmegye
Migray Emődné
Nagy Sándorné
Szanatiné Könyves György

Katolikus Karitász
Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír