Minden fáradságot feledtető örömmel

Karitász-táborok 11 éve Szákszenden

Ahogy az országban sokfelé, a karitász a tavaszi napsütés beköszöntével már a nyárra készülődik. A Győri Egyházmegyében számtalan helyszínen szervezünk helyi csoportjainkkal napközi táborozást a helyi rászoruló gyerekeknek. Szákszenden a plébániai karitász-csoport Müllerné Kodela Mária vezetésével idén immár a tizenegyedik táborára készül.

De hogy is kezdődött a szákszendi táborok története? 2008-ban lett Vérteskethely, Császár és Szákszend plébánosa dr. Író Sándor atya, aki dinamikus személyiségként mindhárom egyházközség hitéletét igyekezett megújítani. Tevékenységének eredményeként 2010-ben karitász-csoport alakult, amely a kezdeti lépések után 2013-ban erősödött meg annyira, hogy belevágjon egy helyi tábor szervezésébe. Az időközben eltelt évek rutint adtak, ám a lelkesedést szerencsére nem koptatták el. Marcsi lelkesen sorolja az idei tábor tervezett programját: kirándulás, túra, helyi ügyességi és kézműves programok, napi szentmise és meleg ebéd. Utóbbit a helyi önkormányzat támogatja, s bizonyítéka a helyi összefogásnak, hogy felkérésre önkéntes alapon jön el kézműveskedő szülő, agilis tanár, iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diák vagy tettrekész egyházközségi hívő.

„Az egy hetes, napközis rendszerben működő táborba felekezetre és hovatartozásra való tekintet nélkül várunk minden szegény sorsú gyermeket, főként a 7-14 éves korosztályból. Sokaknak életre szóló élményt jelent az egész napos együttlét, és az utolsó nap aggódva kérdezik az anyukájukat: ugye jövőre is jöhetek? Minden szervezési fáradságot feledtető öröm ezt hallani! A visszatérő és új résztvevőkből általában már a tábor elején vidám, összetartó csapat alakul ki, amit a táborzáró családi napon a szülők is ámulattal jegyeznek meg.” – fejti ki Marcsi, a táborok főszervezője, aki kiemeli még, milyen sokat jelent neki, hogy áldozatos karitász-önkéntesek veszik őt körül.

A szákszendi nyári karitász-táborok különleges hangulatát győri központunk is megtapasztalhatta, hiszen munkatársaink a korábbi évek során több alkalommal részt vettek a tábor egy-egy napján a Karitász-kuckóval. A több állomásos, forgószínpadszerű foglalkoztatás során a gyerekek ügyességét, fantáziáját és szépérzékét egyaránt bontakoztatjuk, emellett az önzetlen segítés fontosságáról és a karitászról is mesélünk számukra. Sándor atya a tábori szentmisében összefoglalja a lelki tanulságokat, a szervezetünknél szakmai gyakorlatát töltő kispap személyes élményeit osztja meg, aztán következhet a közös ebéd, majd az ajándékozás és a búcsú – legalábbis a számunkra, mert a tábor tovább folytatódik. Idén immár tizenegyedszerre.

A Győri Egyházmegyében 2024-ben is csaknem tíz helyszínen szervez nyári tábort a helyi karitász-csoport, ezáltal szebbé téve több mint 300 szegény sorsú gyerek üdülését.

Szöveg és fotó: Paksa Balázs / Győri Egyházmegyei Karitász