Győri önkénteseket jutalmaztak Caritas Hungarica-díjjal

A Katolikus Karitász tíz éve ismeri el a Caritas Hungarica-díjjal azon önkéntesek munkáját, akik hosszú évek óta áldozatosan szolgálják rászoruló, magányos, beteg embertársainkat. Idén összesen 47, köztük 2 győri önkéntes részesült az elismerésben, amelyet október 9-én, szombaton adott át Spányi Antal megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke és Écsy Gábor a segélyszervezet igazgatója a budapesti Magyar Szentek Templomában.

Spányi Antal szentbeszédében a tanúságtételre és Máriára mint példaképre hívta fel a jelenlévők figyelmét. Kiemelte: „Krisztust kell vinni az emberekhez. Nem a magam szeretetét, nem a magam bölcsességét, nem a magam jóságát, hanem Krisztust kell adnom. Csak akkor adhatom, ha valóban Krisztus él bennem. Hogyha nem én vagyok a fontos, én csak közvetítő vagyok, csak eszköz vagyok az Isten kezében. A második dolog ez: Krisztus eszközeként, Krisztus szeretetét viszem az emberekhez. S a harmadik – nem könnyebb –, hogy abban az emberben, akihez megyek, akivel találkozom, abban fölfedezzem Krisztust.”

A szentmisét követően adták át az elismeréseket. Zagyva Richárd, a Karitász országos igazgatóhelyettese így köszöntötte a díjazottakat: az elismerést kiérdemlő önkéntesek a Karitász tevékenysége során kiemelkedő módon és rendszeresen segítik embertársaikat. „Élelmiszerrel, gyógyszerrel, ruhákkal, bútorokkal és egyéb tárgyi adományokkal támogatják a nehéz szociális körülmények között élőket. Betegeket, magányos időseket látogatnak és sok időt szánnak a családok látogatására, szociális helyzetük felmérésére, hogy a legjobb helyre jusson a segítség. Különösen érzékenyek a legelesettebbek, az idősek, betegségben szenvedők és a gyermekek problémái iránt. Gratulálunk áldozatos, kiemelkedő és példaértékű tevékenységükhöz!”

Egyházmegyénkből idén Kutrovits Erzsébet és Muzslai Jánosné Marianna részesült a megtisztelő elismerésben. Erzsébettel négy évvel ezelőtt, 2017-ben kerültünk először kapcsolatba, mégpedig az egyik tartósélelmiszer-gyűjtésünk alkalmával. Önkéntesként azóta is sokat segíti győri karitász-központunk munkáját, legyen szó élelmiszer-rendezésről, megváltozott munkaképességű dolgozóinknak való segítésről, rendezvényeinkről vagy akár nyári táborainkban való részvételről. Az utóbbi időszakban, a koronavírus-járvány enyhülésével bevontuk őt Játszóbusz nevű projektünkbe, melyben kreatív önkéntesként különösen is megtalálta a helyét. Erzsébet lelkesedése, pontossága és gyógypedagógiai szakértelme különösen nagy érték számunkra.

A nyugdíjas éveit töltő Mariannával egy nagyböjti karitász-akciónk révén öt évvel ezelőtt, 2016-ban találkoztunk először. Szervezetünk munkáját látva Mariann vállalta, hogy minden héten legalább egyszer ellátogat győri központunkba önkénteskedni. A változatos feladatok mindegyikében megtalálja az örömet, vidám személyisége és precizitása példaértékű. Elkötelezettségét jelzi, hogy az első között csatlakozott szolgálattevő önkéntesként az idén nyáron indult Szent Katalin idősgondozási programunkhoz.

Szeretettel gratulálunk díjazottjainknak, és kívánunk számukra további szeretetteljes karitász-szolgálatot!

Katolikus Karitász / Győri Egyházmegyei Karitász
Fotó: Thaler Tamás / Magyar Kurír