Főpásztori áldás a Győri Egyházmegyei Karitász új központján

Dr. Pápai Lajos megyéspüspök áldotta meg a Győri Egyházmegyei Karitász nemrég vásárolt, felújításra váró központját május 14-én 10 órakor a Győr-Gyárvárosban található Kandó Kálmán utcában. A hosszas előkészületek után 2014-ben megvásárolt, egykori gyár-, eladó- és raktárépület felújítási munkálatai jövő hétfőn kezdődnek a Karitász igényeinek megfelelően.

A szerény ünnepség első momentumaként Szabó György egyházmegyei karitász-igazgató köszöntöte az egybegyűlteket, majd kijelentette, az elkövetkezendő hónapokban valódi csoda fog történni az épületben és környékén. Csoda, hisz a munkák által olyan raktár- és foglalkoztató-központ jöhet létre, melyre országos szinten is alig van példa. Kifejtette, egy társadalmat, de egy egyént is minősít, miként viszonyul azokhoz az emberekhez, akik valamilyen fogyatékossággal élik le az életüket. A majd itt tevékenykedő hátrányos helyzetű emberek be fogják bizonyítani, hogy szakemberek segítségével visszanyerhető az önbecsülésük, helyre állítható a családjukban és környezetükben a nyugalom és a békesség. Termelni fognak olyan eszközöket, használati és dísztárgyakat, amik révén visszaállítható egészségük, hátrányos helyzetük jelentős része enyhítvető, megszüntethető. Az igazgató ezután felidézte Győr három vértanú püspökének emlékét: György püspök a tatárjáráskor, Paksy Balázs püspök a mohácsi csatában, Boldog Apor Vilmos pedig a II. világháború szörnyűségei közepette áldozta életét a rábízottakért. A szónok kifejezte reményét, hogy róluk, a minden áldozatot vállalókról szeretnék elnevezni az itt felújításra váró épületrészeket, majd kérte a mártír püspökök közbenjárását. Szabó György végezetül megemlítette, hogy a foglalkoztató- és raktárhelységek mellett kialakítanak egy imaszobát is a gondozók és gondozottak lelki szomjának csillapítására.

A köszöntő szavak után a Bárczi Gusztáv Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Gyermekotthon tanulói adtak rövid műsort. Az alsó tagozatosok népi mondókákkal és egy szigetközi táncrenddel, a nagyok pedig vidám rock n’ roll-előadással kedveskedtek a jelenlévőknek.

A műsor végeztével megyéspüspök atya megáldotta az épületegyüttest, majd a hála és a köszönet szavai után az karitász-igazgató társaságában bejárta a 866 nm-nyi ingatlant, melynek első 150 nm-ét mintegy 20 millió forintból finanszírozza a Győri Egyházmegye.

Szöveg és fotó: Paksa Balázs