Zarándoklattal emlékeztek a Karitász alapítójára

Szeptember 24-én Sümeg–Pápa–Homokbödöge útvonalú gyalogos zarándoklat és családi nap keretében emlékeztek meg a Karitász magyarországi megalapítójáról, Mihalovics Zsigmondról szülőfalujában, a Veszprém megyei Homokbödögén. A nap végén szentmisét mutatott be a falu Szent Imre-templomában, majd emléktáblát áldott meg Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Karitász alapítójának tiszteletére. A zarándoklaton és ünnepségen a Győri Egyházmegyei Karitász vezetője és néhány munkatársa is részt vett.

Az ünnepi köszöntők után Szíjártó László atya mutatta be a karitász veszprém megyei tevékenységét, és Árvai Ferenc atya, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója ismertette a Caritas Junior programot. Ezt követően Zagyva Richárd a 85 év történetét foglalta össze, kiemelve az alapítás időszakát, a Karitász hőskorát. Eközben a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodájának szervezésében társas-, és népi játékok várták a kicsinyeket, akik kipróbálhatták többek közt a nemezelést, a merített papírra nyomtatást, a linómetszet készítést is. A felnőttek a templomkertben a Katolikus Karitász tevékenységét bemutató tablókon követhették végig a 85 év legfontosabb eseményeit, eredményeit.

Az országosan meghirdetett ünnepi rendezvényre kevéssel dél után érkeztek meg a karitász-zarándoklat résztvevői. Az önkéntes-társak tapssal, a közelebbi ismerősök öleléssel fogadták az érkezőket, akik énekelve kanyarodtak fel az úton a templom felé, maguk mögött hagyva a nyolcvanöt kilométeres utat. Tízen indultak útnak a gyalogos zarándokok szeptember 22-én Sümegen szívükben nagy elhatározással a Karitászért és az irgalmas szeretet kibontakozásáért. A Homokbödögére tartó zarándokokhoz útközben többen csatlakoztak, így végül a célba érve harminc főre duzzadt a csapat. A zarándoklat vezetője Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója, lelki vezetője (kísérője) Megyesi Ferenc, a pápai Szent István vértanú-templom káplánja volt. A homokbödögei templomban hálaadással fejeződött be a zarándoklat, amelyen pécsi, kaposvári, csóti, zirci, pápai, győri karitász-önkéntesek is részt vettek. Az ízletes ebéd után a homokbödögei táncegyüttes műsora és táncház következett, majd az ünnepnapra egybegyűltek meghallgathatták Zagyva Richárd országos karitászigazgató-helyettes előadását Mihalovics Zsigmondról.

A hálaadó szentmise elején az Erdő Péter bíborost köszöntő szavakból kiderült, hogy Mihalovics Zsigmond a főpásztor édesanyjának keresztapja volt, ezért Erdő Péter több alkalommal is szeretettel és tisztelettel Zsiga bácsinak nevezte a Katolikus Karitász magyarországi alapítóját. A bíboros és az ünnepen megjelent több mint háromszáz önkéntes a szentmisében hálát adtak a Karitász megalakulásáért, a 85 év önkénteseiért, adományozóiért és támogatóiért.

A szentmise után Écsy Gábor atya és Áldozó Péter homokbödögei polgármester leleplezték a Szent Imre-templom falán elhelyezett emléktáblát, amelyen Mihalovics Zsigmond szellemiségére jellemző idézet olvasható: „A szeretet harcára tüzellek benneteket”. Erdő Péter bíboros, miután megáldotta az emléktáblát, a jelenlévőkhöz szólt, méltatva a Karitász-alapítót. „Zsiga bácsi annak idején ésszerűen szervezte meg a segítséget, mindenekelőtt környezettanulmányt végzett, és így a plébániák önkéntesei a valóban rászorulókat segíthették. Megfontoltsága napjainkban is követendő példa, Bibliai alapú szemlélet: a kötelességek sorrendjének megfelelően elsőként a hozzánk közelállókat ismerjük meg és segítsük.”
Fotóink a győri karitász-munkatársak gyalogos zarándoklatán készültek.

Körössy László / Magyar Kurír
Fotó: Szabó György