Győri Szeretet Napok tizenötödször

Május 21-én immár tizenötödik alkalommal rendezte meg a Győri Püspökség a Szeretet Napokat, mely egyházmegyei és városi összefogással teljes egészében Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekmentő misszióját támogatja. A jubileumi rendezvényt dr. Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök szentmisével nyitotta, az egész napos vidám forgatagot pedig a Misztrál együttes koncertje zárta.

Az ünnepi szentmise elején, melyet a győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújítása miatt idén a Szent Anna orsolyita templomban tartottak, egyházmegyénk nyugalmazott főpásztora röviden köszöntötte a nagy számban megjelent híveket, valamint Csaba testvért és a vele érkezett csíkszentsimoni gyerekeket. Böjte Csaba szentbeszéde elején emlékeztette hallgatóságát, pünkösdre készülünk, majd beszámolt Irakban tett látogatásáról. Kifejtette, megérintette az ottani, sokat szenvedett keresztényekkel való találkozás, s az Iszlám Állam térhódítását felidézve megdöbbentette, hogy néhány felforgató micsoda káoszt képes okozni. Hangsúlyozta, mi, európaiak talán nem is tudjuk felmérni az ottani események súlyát. Lakatlan városok, kiégett házak, elhagyatott templomok között járva útitársainak egyike egyszer csak egy papírt talált a földön, melyre az volt ráírva: nada te turbe, azaz: ne félj, ne aggódj! A szónok az átélt élmények hatása alatt még mindig megrendülten kiemelte, Isten nem azt kéri tőlünk, hogy a sötétséggel, a bűnnel harcoljunk, hanem azt, hogy a jóság fényét, a szeretetet emeljük magasba. Csaba testvér rámutatott, Jézus Krisztus passiójának megkezdése előtt imádságra hívta a tanítványokat, és ezt kéri tőlünk most is. Bízzunk benne, ő le tudja győzni a gonoszt. Imádkozzunk hát hetente legalább egy órát, hogy a kialakuló imalánc Isten eljövendő országát hirdesse. Böjte Csaba hangsúlyozta, az Eucharisztia az egyetlen megoldás, s ezt az elmúlt huszonöt évben ő maga is megtapasztalta. Imádságunk nyomán legyen minden templom egy betlehemi barlang, legyen minden oltár betlehemi jászol, s legyen minden szentmise karácsonyéj! Csaba testvér végül Nagy Szent Teréz imájával zárta elmélkedését: „Semmi se bántson, semmi se fájjon, ha Isten él benned, több nem kellhet.”

A püspöki szentmise után az ünneplő hívek átsétáltak a Győri Püspökvár kertjébe, ahol rövid megnyitó után, melynek során Pápai Lajos püspök, Bognár István püspöki irodaigazgató, dr. Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, illetve Böjte Csaba is szólt az érdeklődőkhöz, kezdetét vette az egész napos jótékonysági fesztivál. A családok minden korosztálya számára változatos elfoglaltságot nyújtott a rendezvény: a csillámtetoválás, a kézműves foglalkozások, az állatsimogató vagy a légvár mellett idei újdonságként Karitász-játszóbusz is várta a gyerekeket. Adakozni ezúttal is három győri étterem és egy teázó által biztosított egytálétel és ital, illetve misebor, zsíroskenyér és házisütemény fogyasztásával lehetett. A színpadon eközben Papp Endre műsorvezető-házigazda konferálásában színvonalas előadások szórakoztatták a közönséget: a győri családok által hétvégére befogadott csíkszentsimoni fiatalok Szent László életéről adtak elő színdarabot, a Győri Műszaki SZC Szabóky Adolf Szakiskolája előadással és kirakodóvásárral kedveskedett a nézőknek, zenélt Az öröm hírnökei formáció Szabó Balázs és Gégény István vezetésével, Kulcsár Béla harmonikaművész, valamint az eseménydús, találkozásokkal teli nap végén a Misztrál együttes.

Paksa Balázs / Győri Egyházmegye
Fotó: Ács Tamás, Nagy Lajos (Győrfotó)