Rómában jártak Egyházmegyénk karitászcsoportjai

Május 28-31. között római zarándoklaton vett részt a harkai, a győri, illetve a lébényi karitászcsoport tizenkilenc fő képviseletével. Az út lelki vezetője Németh Antal, Kópháza plébánosa, főszervezője Dobosné Gyöngyi, a harkai karitászcsoport vezetője volt.

A zarándoklat lelki feltöltődést nyújtott a résztvevők számára, valamint segítséget egymás mélyebb megismeréséhez.

Az első nap programja a Villa Mater Redemptoris Zarándokházban kezdődött, ahol Kinga és Teodóra nővér szívélyesen fogadta a magyar zarándokcsoportot. Antal atya szentmisét mutatott be a zarándokház kápolnájában, majd megtekintették a népszerű Collosseumot és környékét, valamint a Szent Kelemen templomot.

A második nap felemelő és megható élménnyel kezdődött, hiszen a Pápai Audencián vehetett részt a magyar zarándokcsoport, ahol Ferenc pápa nagyon közel haladt el mellettük. A pápai fogadást követően az Angyalvár, valamint az Angyalhíd felé vették útjukat, majd egy city busszal folytatták városnéző túrájukat. Megtekintették többek között a következő nevezetességeket, mint a Piazza Navona, a Pantheon, a Trevi kút, a Spanyol lépcső. A második nap programja is hálaadó szentmisével zárult, amelyet Antal atya mutatott be.

A harmadik nap reggelén a Szent Péter Bazilika ír kápolnájában Németh Antal atya, valamint Kaposi Gábor, Győr-Révfalu plébánosa, egyetemi lelkész szentmisét celebráltak. Nagy öröm volt a találkozás Gábor atyával és győri híveivel. A szentmisét követően Gábor atya körbevezette a zarándokcsoportot a Bazilikában, majd – akik bírták – felsétáltak a Bazilika kupolájába. Itt lenyűgöző kilátás fogadta a célbaérőket. Ezek után a Szent Lépcső, a Lateráni Bazilika megcsodálása következett.

A negyedik, egyben az utolsó nap hálaadó szentmisével indult. A délelőtt folyamán ellátogattak a „falakon kívüli” Szent Pál Bazilikába, majd a Maria Maggiore Bazilikába, ahol Melo Lajos domonkos atya, a zarándokcsoport régi ismerőse készségesen körbevezette őket.

A római zarándokút nagy lelki feltöltődéssel ért véget. A zarándokcsoport köszönetét fejezi ki Antal atyának a napi rendszeres szentmisék bemutatásáért, valamint mindazon lelki segítségnyújtásáért, amellyel önzetlenül megajándékozta a résztvevőket. Továbbá köszönetét fejezik ki a főszervezőnek, aki megszervezte a zarándokutat, s felelősséget vállalt értük.

Az említett karitászcsoportok szívesen felvennék a kapcsolatot az ország többi megyei karitászcsoportjával, hogy jobban megismerjék egymás tevékenységét. A kezdeményezést a Boldog Jolán-karitászcsoport indította útjára. A lébényi közösség örömmel fogadta a nagyböjtben a mosonmagyaróvári karitászcsoportot, s júniusban szeretettel várják a tatai karitászcsoport tagjait is.

Forrás és fotó: Dobos Tiborné (Harka) és Elek Istvánné (Lébény) csoportvezetők
Győri Egyházmegye Sajtóirodája