Gyümölcslé-osztással és helyi akciókkal segítettünk

A 2020. februárjától az egész világon, így hazánkban is kialakult COVID-19 koronavírus-járvány az egészségügy, a gazdaság és a kultúra mellett a szociális segítségnyújtás területén is megnehezíti a folyamatos munkát. Éppen ezért a Győri Egyházmegyei Karitász örömmel fogadta Családi János elnök úr felajánlását, aki a csornai Hanság-Fertőmenti TÉSZ nevében 17 raklapnyi, összesen több mint 44 361 db 2 dl-es SIÓ gyümölcslé szétosztásával bízta meg szervezetünket.

A március végi telefonhívást gyorsan tettek követték, mely során az adományozó szándéka szerint elsősorban gyermekeket és időseket segítő intézmények részesültek az őszi lejáratú gyümölcslé-készletből. A Győri Egyházmegyei Karitász kapcsolatai révén jutott az adományból az állami gondozott gyerekeket segítő Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központnak, a győri Szent Cirill és Method Alapítványnak, a Szent Anna Otthonnak, az Apor Vilmos Iskolaközpontnak, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium és Általános Iskolának, a Szent Orsolya Rend által működtetett győri leánykollégiumnak és idősotthonnak, valamint a Brenner János Hittudományi Főiskolának. A gyümölcsléből részesült ezen kívül a csornai Arany János Egyesített Gyógypedagógiai Intézményt támogató Kikelet Szülői Civil Egyesület, a Csornai Sportegyesület utánpótlás-szakosztálya, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola és a Széchenyi István Általános Iskola Alapítványa. A gyümölcsléből tudtunk juttatni a győri Evangélikus Szeretetháznak és a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnáziumnak is. A megmaradt 1,5 raklapnyi mennyiséget szervezetünk várható tartósélelmiszer-beszerzéséhez és adományozásához használja majd fel. Köszönjük az önzetlen felajánlást!

A Győri Egyházmegyei Karitász helyi önkéntes csoportjai révén több más megoldással igyekszik segíteni a rászorulókon. Az évenként meghirdetett pelenka, Béres csepp- és vetőmag-adományozási program zavartalanul működik járvány idején is, illetve a helyi kezdeményezések közül kiemelkedik a kisebb településen az önkéntes szájmaszk-varrás, időslátogatás, átvállalt bevásárlás, online otthoni torna és lelki segítségnyújtás megszervezése. A Győri Egyházmegyei Karitász ezen felül vállalta, hogy 8 db asztali számítógép kölcsönadásával, illetve egy diák-önkéntesi hálózat felállításával segíti a nehéz sorsú gyermekek otthoni tanulását.

Vigyázzunk egymásra, és javasoljuk, hogy mindenki keressen magánál rosszabb helyzetben lévőt, és a saját lehetőségei szerint nyújtson neki tárgyi vagy lelki segítséget. Ezzel a lelki gondozással mindenki maga tudja beindítani azt a belső immunerősítést, ami a saját egészségi állapotának javulását is elősegíti.

Szöveg és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász