Szolidaritást vállalva – Püspöki áldás új foglalkoztató műhelyünkön

A Győri Egyházmegyei Karitász és a BÜCHL Hungária Kft. együttműködésében rehabilitációs foglalkoztató műhely ad mostantól munkát 12 megváltozott munkaképességű embernek a győri Apor Vilmos Házban. Veres András megyéspüspök áldotta meg január 20-án a felújított épületet és a benne dolgozókat.

Győr-Gyárvárosban 2014 óta működik a Győri Egyházmegye által vásárolt épületben a Győri Egyházmegyei Karitász. Óriási átváltozáson ment keresztül az évek során több szakaszban az épület Szabó György, a 2020-ban leköszönt igazgató vezetésével. Új egysége tavaly őszre készült el. Az országban a Karitász égisze alatt a Szombathelyi Egyházmegyét követően másodikként itt nyitották meg azt a rehabilitációs foglalkoztató műhelyt, melyben Gömöry Árpád korábbi ügyvezető elkötelezettségének köszönhetően az ingolstadti alapítású BÜCHL cégcsoport magyar leányvállalata, a BÜCHL Hungária Kft. ad munkát 12 megváltozott munkaképességű munkavállalónak.

A feladat az Audi-gyárban keletkező műanyag hulladék szétválogatása újrahasznosítás céljából. Különböző színű és anyagú műanyag kupakok, csomagoló eszközök töltik meg az asztalokon lévő boxokat. Innen kell feliratozott zsákokba anyagtípusonként szétválogatni a műanyag hulladékot; a színes védőkupakok autóalkatrészek csomagolóanyagai. Jelenleg még a betanulás szakaszában 150 kilogramm anyagot mozgatnak meg naponta – mutatták be Veres András kérésére a munkafolyamatot a dolgozók.

Lőrincz Attila, a Győri Egyházmegyei Karitász igazgatója köszöntőjében azt fogalmazta meg, az az elkötelezettség vezeti őket, hogy „nehéz sorsú embertársainknak hosszú távú, tartós segítséget nyújtsunk, például munkalehetőség formájában. Nem elégedhetünk meg az egyszeri segítségnyújtással, ahogy gyakorta fogalmaznak, a hal helyett hálót is kívánunk adni”.

Gyökeres Sándor, a BÜCHL Hungária Kft. ügyvezetője megbetegedése miatt Lövész Tamás operatív vezető a BÜCHL részéről elmondta, a cég új területre lépett azzal, hogy a társadalmi szerepvállalást erősítendő megváltozott munkaképességű személyeknek nyújt munkát, ugyanakkor a környezetvédelemért is tesz, elősegítve a hulladék újrahasznosítását. „Örömmel látjuk, hogy nyugodt munkavégzést tudunk biztosítani ebben a sokak munkájának köszönhetően igényes környezetben. Szeretnénk akkreditált munkahellyé válni, és reméljük, hogy szeretnek majd itt dolgozni a munkatársak.”

Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke megköszönte a BÜCHL elkötelezettségét, hogy vállalja a társadalmi szolidaritást. „Magyarországon még nehéz megtalálni a partnereket, holott nagyon fontos lenne, hogy érezzék a vállalkozások azt a felelősséget, hogy akinek van, annak kötelessége, hogy másokon segítsen. Itt ez megvalósulhat. Olyan munkahelyet kívánok, ahova nap mint nap szívesen jönnek, s ahol érzik, hogy valami nagy egész megvalósításában vehetnek részt” – áldotta meg az épületet és a benne dolgozókat a főpásztor.

Az egybegyűltek megemlékeztek Mészáros Attila kollégájukról, aki végigkísérte a beruházás megvalósulását, és váratlanul elhunyt a múlt héten.

A Győri Egyházmegyei Karitász már évek óta foglalkoztat megváltozott munkaképességű embereket a gyárvárosi központban; az eddigi 12 fő könnyű papíripari munkákat végzett, most a szám megduplázódott. Rehabilitációs munkatársuk segíti munkavégzésüket, hiszen betegséggel küzdő emberekről van szó. Ez a műhelyük akkreditált foglalkoztató, így a Győri Egyházmegyei Karitász részt tud venni tranzitálási folyamatban, nyílt munkaerőpiacra tudják segíteni munkavállalóikat.

Lövész Tamás kérdésünkre elmondta, a közös gondolkodás az együttműködésről már két évvel ezelőtt elkezdődött, 2020-ban indult a megvalósítás, akkor kezdte a Karitász az egyházmegye támogatásával felújítani az épületet. Elvi megállapodás az együttműködésről 2021 második felében született, amikor az épületben már el lehetett kezdeni a berendezkedést, próbamunkák pedig novemberben indultak.

Korábban ezt a hulladékot elégették, ez a termikus hasznosítás elektromos áram termelésére szolgált. Most az anyagfajtánkénti szétválogatásnak köszönhetően újrahasznosítás történik. „Alapanyagért már nem kell a természethez fordulni, egy magasabb hasznosítási foknak köszönhetően a hulladék termékké hasznosul” – magyarázta az operatív igazgató.

A BÜCHL Hungaria Kft. országos szinten foglalkozik hulladékgazdálkodással. Az ingolstadti alapítású 65 éves cégcsoport magyarországi partnere a legnagyobb leányvállalat.

Trauttwein Éva / Magyar Kurír
Fotó: Lambert Attila