Folyamatos szolgálatban a Győri Egyházmegyei karitász önkéntesei

A március 5-én Győrben megnyílt, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyugat-dunántúli régiójával közösen működtetett SegítségPont komoly feladat elé állította a Győri Egyházmegyei Karitász önkéntes közösségét. Az immár három hete zajló 24 órás szolgálat példaértékű összefogás eredménye.

Szervezetünk felhívására a legkülönbözőbb élethelyzetű emberek mozdultak meg: örömmel üdvözöltük rendszeresen segítő önkénteseinket, lelkes tagokat plébániai csoportjainkból, illetve újonnan jelentkezett önkénteseinket. Az első hétvége 4 órás beosztása nagyon gyorsan megtelt, és azóta is folyamatosan bővül. A SegítségPonton szintén jelenlévő máltás kollégákkal összefogva önkénteseink tájékoztatást, útbaigazítást és úticsomagot adnak a háború elől menekülőknek, illetve alkalmanként rövid pihenővel kínálják őket. A Ponton számos váratlan helyzet adódhat, ezért tolmácsolási és alap-egészségügyi lehetőséget biztosítunk a menekülteknek, önkénteseink pedig pozitív hangulatban, áldozatkészen segítenek megoldani a felmerülő feladatokat. Amikor egy-egy munkatársunk kilátogat a helyszínre, már sorolják is a Ponton lezajlott eseményeket, megosztva a szomorú és felemelő történeteket. Egy-egy tekintetből, megjegyzésből érezhető, őket is megérintik a tapasztaltak, ugyanakkor lelkesedésük, állhatatosságuk erőt ad számunkra is.

Az összefogásban részt vesznek a Győri Szeminárium papnövendékei is, akik tanulmányaikon és liturgikus elfoglaltságaikon túl időt szakítottak arra, hogy vállaljanak néhány órányi szolgálatot a SegítségPonton. Lelki segítségnyújtást nem csupán itt végeznek kispapjaink, hanem a menekültek ideiglenes győri szállásán is, ahol beszélgetéssel, néhány nyugtató, biztató szóval próbálták enyhíteni a menekült családok veszteségből és a bizonytalanságból fakadó fájdalmát.

Mivel a beérkező adományok rendkívüli terhelést jelentenek győri központunknak, örömmel tapasztaltuk, hogy felhívásunkra mind több önkéntes jelentkezett, hogy kevésbé látványos, ám rendkívül fontos háttérmunkával segítse tevékenységünket. Az Apor Vilmos Házban így segítő kezek rendezik a beérkező tartósélelmiszert, tisztálkodási szereket, takarókat és plédeket, illetve a Katolikus Karitász évenként visszatérő segítő programjaihoz szükséges eszközöket.

Hálásan köszönjük önkénteseink önzetlen munkáját, s továbbra is várjuk őket a szeretet szolgálatára! Jelentkezés: gyorcaritas@gmail.com.

Szöveg és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász