Köszönjük, Győr! – Ukrán családok hálálták meg a segítséget

Az utóbbi hónapokban a szomszédban dúló háború menekültjei jelentős számban érkeztek hazánkba, így közvetlen környezetünkbe, Győrbe is. Ezekhez kapcsolódóan tegnap, április 24-én egy különleges eseménynek adott otthont a győri Amstel Hattyú Fogadó. Az Ukrajnából menekült, itt befogadott családok mondtak köszönetet azoknak a szervezeteknek, vállalkozásoknak és civileknek, akik a nagy bajban melléjük álltak és szállást, ellátást, munkát biztosítottak számukra a városban. A rendezvényt Szíj Róbert, az ST Global Management Kft. tulajdonosa kezdeményezte, és az egyik főszervezője volt a programnak. Az ukránok nemzeti ételspecialitásaik mellett oklevelekkel köszönték meg jótevőiknek a felbecsülhetetlen segítséget. A finom étkek után műsor és sétahajókázás várta a megjelent mintegy kétszáz vendéget.

A rendezvényen Szíj Róbert köszöntötte a megjelent szépszámú vendégsereget. A főként anyukákból, nagyszülőkből és gyermekekből álló meghívottak valamennyien örömmel vettek részt a programon.
– A mai napnak különleges, kettős aktualitása van – mondta Szíj Róbert. – Most van a pravoszláv húsvét vasárnapja, amely ukrán barátaink számára a feltámadás, az újrakezdésbe vetett hit ünnepe. A másik ok, amiért ma itt összejöttünk, hogy menekült barátaink kicsit közelebbről megismerhessék jótevőiket, akik időt, pénzt, energiát, de főként emberséget nem sajnálva menedéket, reményt adtak számukra.

A Kijevből érkezett Jana Vilgocka az ukrán menekültek képviseletében köszöntötte az egybegyűlteket. Megköszönte mindazt az áldozatot, amivel a szervezetek, vállalkozások és a győri polgárok segítségükre siettek. Külön kiemelte az egészségügyi ellátásban, az étkezésben, a szállásban és munkalehetőségben nyújtott támogatásokat.

– Sokuk érdeme, hogy ma itt biztonságban és békében élhetünk – mondta. – Mindezért a legnagyobb köszönettel és hálával tartozunk mindannyiuknak.

A rendezvényen elismerést kaptak a győri önkormányzat vezetői a folyamatos segítségnyújtásért, a Győri Hulladékgazdálkodás a munkalehetőségért, az Európai Borlovagrend az adományokért, a katasztrófavédelem, a Vöröskereszt, a Győri Egyházmegyei Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezetei, Kun Ferenc és dr. Solymosiné dr. Kiss Ilona szállodatulajdonosok a felajánlott szálláshelyekért, a győri Greencoop Kft. a munkalehetőségért, az ETO Labdarúgó Akadémia az ukrán gyerekek patronálásáért, illetve a Palatia Nyomda és az Oxigen Media a támogatásért.

Példaértékű patronálási tevékenységéért szintén oklevelet kapott Kiss Árpád építési vállalkozó.

– Szíj Róberttel régóta munkakapcsolatban vagyunk, így tudtam a nála elhelyezett menekültekről is – mondta. – Nekem is van egy 9 éves kislányom, így először az ő ruháiból, cipőiből adtam az egyik családnak. Hamarosan jobban megismertem a testvérpár Tányát és Vitát, illetve lányaikat, Veronikát és Polinát. Azon gondolkodtam, hogyan tudnánk még rajtuk segíteni. Legközelebb már családommal közös programokra vittük őket. Így voltunk az állatkertben, cirkuszban, nagybevásárláson, és a szükséges ruhákat is együtt szereztük be. Húsvétkor templomba vittük őket, és nem maradt el a sonkavacsora sem. Az egyik kislánynak nemrégiben orvosra volt szüksége, így egy ukrán orvost kerítettünk neki. Mostanra nagyon összebarátkoztunk, és egy ukrán– magyar nyelvkönyvet nyomtattam ki nekik. Ez a mai meglepetésünk.

A vacsorát követően Ősz Dénes győri bűvész szórakoztatta kártya- és kötéltrükkökkel a gyerekeket, míg a többiek sétahajóval járhatták be a folyók városát.

– Nagyon különböző élethelyzetekkel, sorsokkal találkozhatunk a menekültek között – jegyezte meg Szíj Róbert. – Sokan vannak, akiknek nincs hova hazamenniük, mert megsemmisült a lakóhelyük, míg mások szeretnének végre hazatérni. Mindannyian próbálnak alkalmazkodni mostani élőhelyükhöz, de a jövőben további kihívások várnak mindannyiukra. A legnagyobb feladat a gyermekek elhelyezésére óvodákban, iskolákban, mivel a szülő csak így tud munkát vállalni. Szeretnénk nyári táborokat szervezni a gyerekeknek, hogy ezzel is segítsük beilleszkedésüket.

Hécz Attila, Kisalföld / Győri Egyházmegyei Karitász
Fotó: Győri Egyházmegyei Karitász