Játék, öröm, tanulás – Nyári karitász-táborok Játszóbusszal fűszerezve

Csaknem 300 szegény sorsú gyermek táborozását segítette a Győri Egyházmegyei Karitász az idén nyáron, helyi önkéntes csoportjaink által szervezett egyházközségi táborok révén. Győri központunk Játszóbusz nevű projektjével is támogatta a táborozókat, változatos és vidám elfoglaltságokat kínálva a résztvevő gyerekeknek.

Győri központunk négy éve sikeresen pályázott „Játék – Öröm – Tanulás: Játszóbusz a családokért” c. projektjével (EGYH-KCP-19-1094), melynek megvalósulása azonban a koronavírus-járvány miatt csak a tavalyi évben teljesedhetett ki. A fél- vagy egész napos komplex elfoglaltság révén tartalmas, kreatív szórakozást nyújtunk a gyermekeknek, emellett játékos ismeretterjesztéssel tanítjuk őket a krisztusi segítségnyújtás fontosságára. Játszóbuszunk első állomása a szákszendi karitász-csoport által szervezett ötnapos napközis tábor volt, az ezt követő két hónap során pedig Játszóbuszunk ellátogatott Levélre, Mosonba, Szanyba, Bezenyére, Sopronkövesdre, Nagybajcsra, Győr-Bácsára, Csornára, illetve a győri Széchenyi István Egyetem Apáczai-karára.

Ahová csak megérkeztünk, kíváncsi pillantások kísértek minket, ám a kezdeti elfogódottság hamar feloldódott: a gyerekek lelkesen osztották meg velünk karitász-élményeiket, elmélyülten figyeltek a meseolvasáskor, aktívan részt vettek a közös muzsikálásban, és bámulatos kézügyességgel alkottak papírvirágot, kulcstartót és további kézműves szépségeket. Játszóbuszos kollégáinkhoz idővel több önkéntes is csatlakozott, akik a megfelelő előszervezés után lelkesen tanultak bele az állomások szeretetteli vezetésébe, a gyerekek gondos foglalkoztatásába. Külön köszönjük nekik, hogy csatlakoztak hozzánk!

A Sizzix-gép, az olló és a ragasztó, akár a labda, a puzzle és a mesekönyv most raktárunkban pihen. Az idei nyár élményeit még most is fel-felidézzük, örömeiből táplálkozunk, tanulságait pedig megszívleljük, hogy jövőre még több szegény sorsú gyermeknek okozhasson örömet a Játszóbusz.

Szöveg és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász