Legyen öröm az iskolakezdés! – Tanszercsomaggal segít a Karitász

Napokon belül becsengetnek az iskolákba. Sok család számára azonban súlyos anyagi megterhelést jelent a tanévkezdés. A Katolikus Karitász az idei esztendőben 13. alkalommal indította el a Legyen öröm az iskolakezdés! elnevezésű segélyprogramot, hogy évről évre több gyermeknek segíthessenek az iskolakezdésben. Ehhez az akcióhoz csatlakozva augusztus 28-án Győrben ünnepélyes keretek között vehették át a tanszercsomagokat a támogatott gyermekek és szüleik.

A program országos dimenzióit Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója ismertette: a Katolikus Karitász immár 13 éve hirdeti meg a Legyen öröm az iskolakezdés! című akcióját. Célja, hogy országos összefogással minél több családot segíthessenek abban, hogy ne jelentsen nagy terhet a gyermekek beiskolázása. A Karitász ezen a területen is konkrét segítséggel akar a családok mellé állni. Az idei esztendő célkitűzésében mintegy tízezer gyermek segítése szerepelt, hogy zökkenőmentesen kezdhessék az iskolát. Hála a jó szándékú adományozóknak, jelentős segély érkezett, melyek országos szintű szétosztását már el is kezdték. Az akcióban 16 egyházmegye vesz részt, 800 településen keresik fel a karitász önkéntes csoportjai az érintetteteket. A Karitász segélyakciója nem csupán tárgyi eszközökre terjed ki, hanem olyan utalványt is biztosítanak a szülők számára, amellyel a szükséges vagy hiányzó eszközöket meg tudják vásárolni. A szervezet továbbá arra is figyel, hogy ne csak ebben az időszakban álljon a családok mellett, hanem az egész tanév során: igyekeznek korrepetálással, különórák támogatásával is segíteni a gyermekeket – mondta el Écsy Gábor.

Lőrincz Attila, a Győri Egyházmegyei Karitász igazgatója köszöntötte azt a tizenkét gyermeket, akik személyesen vehették át a tanszercsomagokat. Beszámolt arról, hogy az egyházmegyei szervezet egy évtizede csatlakozott a segélyprogramhoz – idén összesen kilencven család százhatvanhárom gyermekét tudták valamilyen formában segíteni. Az országos támogatáson túl fenntartói, egyházmegyei, valamint célzott tárgyi adománygyűjtéssel, magánadománnyal 1.700.0000 forintot tudtak fordítani az iskolai felszerelések beszerzésére. A jelenlegi nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel pedig 5000 forintról 10.000 forintra emelték az egy diákra eső támogatási összeget. Az összegyűlt adományból az egyházmegye területén az alábbi helyekre is jutott: Bábolna, Bezenye, Bük, Csorna, Győr, Levél, Lébény, Mosonmagyaróvár, Nagybajcs, Öttevény és Sopron.

Veres András megyéspüspök a jelenlévő gyerekekhez szólva hangsúlyozta a karitász világszintű tevékenységét. Rámutatott, hogy a jelenlévő kisdiákok békében élhetnek és örömmel mehetnek majd iskolába. Kérte a gyermekeket, hogy becsüljék meg a kapott ajándékokat, majd örömét fejezte ki, hogy az egyházmegye is hozzájárulhatott a tanévkezdésükhöz, örömteli tanévet kívánt és kérte őket, hogy ezt az örömöt társaikkal is osszák majd meg.

A gyerekek ezután ünnepélyesen átvehették a tanszercsomagokat.

Az országos segélyprogram szeptember 15-ig folytatódik. A segítés módjairól a Karitász honlapján lehet tájékozódni.

Győri Egyházmegye Sajtóiroda (km)
Fotó: Lambert Attila / Magyar Kurír