Közösségben segíteni – Csoportvezetői szakmai napot tartottunk

Szeptember 23-án, szombaton tartotta a Győri Egyházmegyei Karitász idei második csoportvezetői szakmai napját, melyen Árvai Ferenc plébános, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója tartott érdekfeszítő előadást.

Rendezvényünk kezdő imájára csaknem harmincan gyűltünk össze, majd Lőrincz Attila házigazda igazgató köszöntötte a megjelenteket, és a találkozó céljaként mondandójában az erős közösség fontos szerepére hívta fel a figyelmet. Ferenc atya előadásának első részében részletesen ismertette a Katolikus Karitász lelkiségét, küldetésének alapjait, illetve azt, hogy közösségünk miben különbözik más humanitárius szervezetek felfogásától. Rövid szünet után előadónk szemléletes esettanulmányokkal alátámasztva fejtette ki az önkéntes karitász-munka szakmai alapelveit, külön hangsúlyozva a megkülönböztetés nélküli, irgalmas segítségnyújtás és a személyesség fontosságát. A közösen elfogyasztott meleg ebéd után pedig a plébániai karitász-szolgálat rejtelmeibe vezetett be minket Ferenc atya: többek között szóba kerültek a helyi közösségépítés kihívásai, a kívánatos adminisztráció módszerei, illetve az eredményes szeretetszolgálat inspiráló példái. Csoportvezetőink a kivetített képes előadás mellett videón tekinthették meg néhány rászoruló tanúságtételét arról, hogyan segíti őket a karitász, illetve fiatalok vallomását a Caritas Junior-mozgalom élményeiről. Ferenc atya sok humorral és közvetlenséggel, ugyanakkor lendületes határozottsággal kínált szakmai és lelki inspirációt önkéntes csoportvezetőinknek, akik mindezt konkrét problémafelvetésekkel és gyakorlati kérdésekkel hálálták meg.

A rendezvény végén köszöntöttük idei Caritas Hungarica-díjasainkat: Csapóné Obendorfer Erikát, Kránitz Pétert (Magyaróvár) és Tóth Jánost (Lébény), majd karitász-szolgálatunkért közösen hálát adva búcsúztunk egymástól.

Szöveg és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász