A Katolikus Karitász adományt gyűjt a szentföldön szenvedők megsegítésére

November 4-én tették közzé a Vatikánban Pierbattista Pizzaballa bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka felhívását, melyet csütörtökön, éppen Halottak napján írt a Szentföldön, ahol most ezekben a hetekben családok ezrei siratják halottjaikat, izraeli és palesztin oldalról egyaránt. A latin pátriárka drámai felhívással fordul a katolikus egyház egészéhez, hogy miként a kezdetben, az egyház születésekor, Isten Népének helyi egyházai szükség idején egy szívvel-lélekkel siettek a jeruzsálemi anya-egyház megsegítésére, most is nyissák meg szívüket az együttérző és megosztó szeretet gesztusa kíséretében. A jeruzsálemi latin pátriárka felhívása:

Segítsetek bennünket a szörnyű háború közepette!

Kedves Fivéreim és Nővéreim! Az Úr adjon nektek békét!

A karitász, vagyis a tevékeny szeretet és az imádság élteti a Jeruzsálemi Latin Patriarchátus egész családját, különösen is rendkívüli nehézségek idején. Így sok életet megmentettek és sok szenvedést enyhítettek a legutóbbi felhívásainkra adott támogatástoknak köszönhetően: Covid-19, Gáza 2021, robbanás a bejrúti kikötőben, földrengés Szíriában és Törökországban.

Minden ilyen helyzetben meghallottuk a szegények kiáltását és válaszoltunk is rá. Most ismét hallatszik kiáltásuk a Szentföldön az immár több mint három hete dúló háború következtében. A jelenlegi válság nemcsak halált, pusztítást és éhezést okozott Gázában, hanem magas munkanélküliséget is, különösen Betlehem térségében, és egyéb szociális problémákat szerte a Szentföldön. Olyan válsággal állunk szemben, amely különböző vallások számtalan családját és az összes intézményeinket érinti, beleértve az iskolákat, kórházakat és plébániákat is.

Gázában anyagi erőforrásainkat a falainkon túlra is kiterjesztettük, hogy bevonjuk abba szenvedő szomszédjainkat és azokat is, akik máshová menekültek.

Mindebben megnyilvánult az összehangoltság lelkülete, hiszen helyi munkatársaink is besegítettek. Gyakorlatilag mindent megosztunk, az élelmiszertől a vízig, a gyógyszerektől az ellátásig. Ebben a nehéz időszakban megtanultuk, hogy a fizikai világ újjáépítéséhez ki kell építenünk és meg kell védenünk az emberek egymás közti bizalmát.

Emberek százai kerestek fel eddig is minket a világ minden tájáról, és már segítettek konkrét támogatások felajánlásával. Tudjuk, mit kell most tennünk. Teljes szívünkből megtettük ezt a korábbi válságok során, és kétségkívül megtesszük majd ezután is. Segítsetek nekünk, hogy újra megteremtsük a szükséges kereteket, hogy a gyűlölet megpecsételte mostani társadalomban még el tudjuk vetni a bizalom, a remény és a szeretet magvait.

Imáimról és hálámról biztosítalak mindnyájatokat! Krisztusban,

Jeruzsálemben, november 2-án

Pierbattista Pizzaballa bíboros,
jeruzsálemi latin pátriárka

A Katolikus Karitász elkülönített számlaszámon várja a támogatásokat a Szentföldön szenvedők megsegítésére:

Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008
IBAN HU17 120 111 480012 4534 00100008
SWIFT: UBRTHUHB
„Szentföld”

Katolikus Karitász
Fotó: Vatican News